Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thailand: Valkommissionen nobbar ex-prinsessa

Thailands valkommission har beslutat sig för att diskvalificera ex-prinsessan Ubolratana Rajakanya som kandidat till premiärministerposten i valet nästa månad.

Den thailändska ex-prinssessan Ubolratana Rajakanyas namn som premiärministerkandidat lanserades överraskande i fredags av det thailändska partiet Thai Raksa Chart. Nu har landets valkommission satt stopp för hennes kandidatur.
Ex-prinssessans namn lanserades överraskande i fredags av det thailändska partiet Thai Raksa Chart,
Valkommissionens besked kom på måndagen då listan med partiernas premiärministerkandidater offentliggjordes – och Ubolratana Rajakanya fanns inte med bland kandidaterna.
"Valkommissionen har i dag tillkännagivit namnen på kandidaterna och prinsessan Ubolratana Rajakanyas namn har exkluderats", meddelar kommissionen i ett uttalande där man förklarar beslutet med att medlemmar i den kungliga familjen "står ovanför politiken och därför inte kan inneha ett politiskt ämbete".
Beskedet var väntat. Kort efter att den 67-åriga ex prinsessans politiska ambitioner offentliggjordes reagerade hennes lillebror kung Maha Vajiralongkorn och sade att det skulle vara "mycket olämpligt" för tidigare kungligheter att ge sig in i politiken. Därpå dröjde det inte någon lång stund innan partiet Thai Raksa Chart meddelade att man skulle följa kungens order och dra tillbaka ex-prinsessans kandidatur.
Ubolratana Rajakanya är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera roller i thailändska filmer, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.
Hon blev av med sin kungliga titel i samband med att hon på 1970-talet gifte sig med en amerikan och beslutade sig för att bosätta sig i USA.
Valet i mars är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Militärjuntan har skjutit upp tidigare valplaner flera gånger.
Gå till toppen