Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA:s försvarsbas till Afghanistan

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan anlände på måndagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul. Syftet med besöket är att stötta den afghanska regeringen i fredsförhandlingar med talibanerna.

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan (i mitten) anlände på måndagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul.Bild: Robert Burns/AP/TT
Shanahan kommer att träffa president Ashraf Ghani, vars regering inte ingick i samtalen mellan amerikanska och talibanska tjänstemän i förra månaden, då man hoppades på ett genombrott i den 17-åriga konflikten.
Den amerikanska diplomat som ledde de samtalen har uttryckt hopp om att finna en överenskommelse före det afghanska presidentvalet som planeras i juli. President Donald Trump har även begärt ett slut på militärt engagemang från USA:s håll i det krigshärjade landet.
Ghanis allierade i Washington insisterar afghanerna bör leda fredsprocessen, men talibanerna anser att regeringen i Kabul är en amerikansk marionett och har vägrat att prata med dem.
– Det är viktigt att den afghanska regeringen är inblandad i diskussioner om Afghanistan. Afghaner måste bestämma om Afghanistans framtid. Det handlar inte om USA, det handlar om Afghanistan, säger Patrick Shanahan.
Gå till toppen