Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Våren har tjuvstartat – på fredag kan den börja på riktigt

Snart kan vintern vara över innan den ens börjat i Skåne. Fredag kan bli startskottet för den meteorologiska våren, och i så fall har det gått direkt från höst till vår i de södra delarna. Veckans väder bjuder på sol, och på vissa håll har flera vårtecken redan börjat dyka upp i rabatterna.

Hos Anna Klevina i Strövelstorp har flera vårtecken redan slagit ut.Bild: Anna Klevina
Hos Anna Klevina i Strövelstorp har våren tjuvstartat i rabatten där både krokus och snödroppar slagit ut. Och det lär dyka upp fler. I veckan väntas flera plusgrader och det verkar som att solen kommer titta fram en hel del.
Är våren på ingång nu?
– Definitionen av meteorologisk vår är att det måste vara över noll grader, men under tio grader, sju dygn i följd. Som det ser ut så kommer det att ligga på plus de kommande dagarna, och det finns en stor chans att våren infaller nu efter den 15 februari, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Den meteorologiska definitionen av vår kan inte inträffa innan den 15 februari, så även om det temperaturmässigt är vår innan fredag så räknas det inte som meteorologisk vår. Längs med de skånska kusterna och längst i söder är det fortfarande meteorologisk höst, vilket innebär att vintern kanske hoppas över helt i år.
Hur ser veckans väder ut?
– På tisdag är det möjligt att det blir lite snö natten till onsdag. Temperaturmässigt stiger det ganska ordentligt från och med onsdag, och det kan bli upp mot nio grader på fredag. Det ska vara mest uppehåll och en hel del sol. Det ser ut att bli ganska vårigt väder, säger Moa Hallberg.
Bild: Anna Klevina
Fakta

Vårens ankomst

Exempel på när våren normalt brukar anlända:

Kiruna: 1 maj

Östersund: 11 april

Stockholm: 16 mars

Malmö: 22 februari

Källa: SMHI

Gå till toppen