Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

18-åring åtalas för knivmord på Gåsebäck - var en av ungdomarna som attackerades i föreningslokal

Ungdomar som hade samlats i en föreningslokal på Gåsebäck angreps plötsligt av maskerade och beväpnade män. Nu åtalas en 18-åring för att ha mördat en 21-åring i tumultet som uppstod.

18-åringen som åtalas var en av elva ungdomar som befann sig i en föreningslokal på Västra Sandgatan den 20 januari förra året.
Under kvällen angreps de plötsligt av en grupp unga män. Angriparna var maskerade och beväpnade: med knivar, påkar och pistol. De släckte ljuset i lokalen och panik uppstod.
– De blindavfyrade pistolen. Och de sprejade någon form av tårgassprej också.
– Flera av ungdomarna flydde ut genom ett fönster. De anträffades senare av polisen nere på Oljehamnsleden utan skor och jackor. De var helt upprivna, säger åklagaren Magnus Larsson.
Men några blev kvar på platsen. En av dem var 18-åringen.
– Det blev en ny konfrontation. Han har berättat att han blev angripen och att han då tog upp kniv.
– Det slutade med att han knivskar två personer, säger Magnus Larsson.
En av dem var en 21-åring som avled av sina skador.
Den andre, en 25-åring, skadades av flera knivstick.
Polisens misstankar riktades snart mot 18-åringen. Han greps och häktades. Han erkände tidigt sin inblandning i händelsen, men uppger att han agerat i nödvärn för att försvara sig.
Han åtalas nu för mord och mordförsök.
18-åringen dömdes tidigare i år för ett knivdåd på Nicolaiskolan sommaren 2017, då två personer knivskars under ett stort bråk. Händelsen på Västra Sandgatan hände under tiden rättegången i det målet pågick.
Fyra av de personer som misstänks ha varit inblandade för angreppet mot ungdomarna i föreningslokalen åtalas också. Samtliga misstänks för grovt olaga hot. Två av dem åtalas dessutom för missandel, en av dem är 25-åringen som knivhöggs av 18-åringen.
Vilken roll den döde 21-åringen hade i händelseförloppet har inte blivit helt klarlagt.
– Eftersom hans kamrater nekar till inblandning så vet vi inte. De säger att de inte varit inne i föreningslokalen, utan att de i sin tur bara blivit angripna ute på gatan, säger Magnus Larsson.
Gå till toppen