Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinna som sålde klädesplagg fick betalt i falska pengar – nu vill polisen varna andra säljare

Helsingborgskvinnan stämde träff med köparen men när hon kom hem gjorde hon en märklig upptäckt.

Arkivbild (500-lappen på bilden är äkta). De falska sedlarna som kvinna fick har skickats för granskning till en särskild avdelning inom polisen.Bild: JESSICA GOW / TT
Det var i mitten av januari, i år, som en kvinna i 30-års åldern lade ut en annons om ett klädesplagg på en köp- och säljsida. Kort därpå fick hon napp när en okänd man ringde och ville köpa klädesplagget.
I polisanmälan står det att kvinnan och köparen stämde träff på kvällen, utomhus, på en adress i Helsingborg. Mannen betalade kvinnan 3600 kronor men när hon kom hem gjorde hon en märklig upptäckt – pengarna hon fått av köparen var falska.
– Ofta sker den här typen av bedrägerier vid köp som görs när det är mörkt ute. Pengarna brukar dessutom ligga i ett kuvert men sedan upptäcker säljaren att de inte är riktiga, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör på polisen i Helsingborg.
Enligt Åsa Emanuelsson är det andra gången i år som den här typen av köp sker med falska pengar och polisen vill därför uppmana säljare att vara uppmärksamma.
– Vi har sett flera anmälningar om pengaförfalskningar den senaste tiden. Det allra bästa är om man kan ta betalt via Swish istället, säger hon.
Den okände mannen är nu misstänkt för penningförfalskning och bedrägeri.
HD har tidigare skrivit om liknande fall i Höganäs, Åstorp och andra delar av Skåne.
Gå till toppen