Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskronabon blir partisekreterare och bor kvar

Johanna Ivarsson syns ofta kämpa för människors rättigheter. Nu blir hon partisekreterare också.

Fi-ledaren Johanna Ivarsson är aktiv inom Feministiskt initiativ och tar klivet upp till rikspolitiken. (Arkiv)Bild: Lill Eriksson
När det är Pridetåg, prat om barns rättigheter eller ensamkommande i Landskrona, brukar Johanna Ivarsson , 44 år, finnas med, ofta som drivande.
I söndags fick hon ett tungt uppdrag inom rikspolitiken, nämligen det som partisekreterare för Feministiskt initiativ, Fi.
– Jag ska stötta och peppa grupper regionalt och lokalt. Utbilda och skapa engagemang, säger Johanna Ivarsson och nämner insatser inför det kommande EU-valet.
Det betyder inte att hon packar ihop och flyttar till Stockholm.
– Jag har jobbet kvar [på Malmö universitet] och bostaden [i Landskrona] också. Vi i partiet jobbar ideellt och uppdraget får skötas på fritiden.
Fi har inte tagit sig in i riksdagen och kan inte avlöna sina centrala funktionärer.
Johanna Ivarsson är redo att fullgöra uppdraget från de förutsättningar hon har. Sedan tidigare kan hon konsten att planera lektioner och rätta skrivningar medan hon reser med tåg.
– Jag kommer ändå att resa mindre än jag vill. Men jag är inte ensam om uppdraget, vi är alltid en grupp som delar på jobbet.
Varför är du så engagerad?
– Jag tror jag har förmågan att lyssna och ta ansvar om jag inser att jag är privilegierad. Människor är möjligheter och jag kan hjälpa till. Mina föräldrar var mycket aktiva när det gäller människor i ohälsa, utanförskap eller missbruk.
Med åren kom en ny insikt till Johanna Ivarsson. Det räcker inte att att hjälpa en individ – man måste också arbeta strukturellt. Och så gick hon in i politiken.
– Jag har varit medlem i Fi sedan 2005 och aktiv sedan 2013.
Vad gör du om tio, tjugo år?
– Ser jag bakåt har jag alltid jobbat mer än heltid och så fortsätter nog så. Jag ska se till att det inte knäcker mig. Att jobba i nätverk ger också mycket, säger Johanna Ivarsson.
Det finns ändå saker hon vill göra men hittills inte hunnit med så mycket av, till exempel att jobba för klimat och miljö.
När det gäller att använda tiden går familjen alltid före, försäkrar hon och menar mannen Fredrik, 48 år, och barnen Elsa, 18 år, Albert, 17 år och Vendel, 16 år.
En inneboende har flyttat – vid större regn sipprade det in vatten i det rummet.
Landskrona flyttar hon inte ifrån.
– Jag är beroende av havet – det är där och i kyrkan jag hämtar styrkan, säger Johanna Ivarsson.
Läs också Ali är en extra tonåring i huset
Läs också Aktion för ensamkommande unga i Landskrona
Läs också Nätverk tar hem unga som kommunen kastar ut
Gå till toppen