Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medborgarförslag: Bjuv borde ha färdtjänst i egen regi

Bjuvs kommun borde återta ansvaret för färdtjänsten i stället för att lägga ut uppdraget till Skånetrafiken. Det anser Billesholmsbon Claes-Göran Nilsson som lämnat in ett medborgarförslag till kommunen.

Bjuvs kommun borde göra som Klippan och återta ansvaret för färdtjänsten, anser Claes-Göran Nilsson.Bild: Britt-Mari Olsson
I egenskap av anhörig har Claes-Göran Nilsson många gånger upplevt problem med färdtjänst och har hört av sig till kommunpolitiker i frågan. Nu har han lämnat in ett medborgarförslag och hoppas att Bjuvs kommun gör som bland andra Klippan och Höganäs och återtar ansvaret för färdtjänsten. Kanske kan Bjuv samarbeta med andra kommuner, tror Claes-Göran Nilsson.
– Det är ständiga problem. Det är sena bilar och bilar som inte kommer. Jag har varit i luven på dem sedan 2008, säger han och syftar på året då Bjuv gick över till att anlita Region Skåne, som hade ändrat sitt upphandlingssystem.
– Man får ju inte gnälla om det handlar om tio minuter eller en kvart, men när det blir timmar eller när du inte kommer fram, säger Claes-Göran Nilsson och nämner att han också varit med om förare som betett sig otrevligt eller olämpligt, kört för fort och inte följt gällande trafikregler.
Är du säker på att det skulle fungera bättre om kommunen tog över?
– Det är nog lättare om det är ett taxibolag som sköter det, säger Claes-Göran Nilsson och jämför med situationen före 2008 då Bjuv upphandlade tjänster av ett lokalt bolag.
– De som åkte kände chaufförerna och kände förtroende för dem. En del som har färdtjänst nu har slutat åka. Nu får du vara glad om det kommer någon och om du kommer rätt.
Enligt reglerna ska ett medborgarförslag beredas av förvaltningen inom en tidsram så att fullmäktige kan ta beslut inom ett år.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) vill inte föregripa beredningen och den politiska behandlingen. Men han är tveksam till möjligheterna för Bjuvs kommun att ha färdtjänsten i egen regi och själv upphandla resorna och försvarar tidigare beslut att lägga ut hela uppdraget till Region Skåne.
– Det finns ju alltid förbättringspotential i sådant här. Det är inte helt enkelt. Jag för min del tror ju på stordriftsfördelarna. För vår del tror jag inte att det skulle gå att ta hem det. Det fanns ju taxibolag här i kommunen, men det finns inte längre.
Läs också Timslånga telefonköer till färdtjänst när bokningen flyttade från utlandet till Skåne
Gå till toppen