Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nolatos omsättning och vinst backade i slutet av fjolåret

Plastkomponenttillverkaren Nolatos omsättning och vinst backade i det fjärde kvartalet men bolagets styrelse föreslår en höjd utdelning för helåret. Bolaget varnar samtidigt för markant lägre volymer inom segmentet exponerat mot e-cigarretter framöver.

Under det fjärde kvartalet i fjol backade Nolatos omsättning till 1.718 miljoner kronor, från 1.926 miljoner under samma period 2017. Rörelseresultatet (ebita) backade samtidigt till 214 miljoner, från 230 miljoner kronor under det fjärde kvartalet föregående år.
Segmentet Heating Devices omsättningen negativt under kvartalet, konstaterar Christer Wahlquist:
– Vi bedömer att volymerna kommer att vara på en markant lägre nivå under första halvåret 2019, jämfört med takten i fjärde kvartalet 2018, i avvaktan på lansering av nya modeller. Nolato har erhållit order på de nya modellerna och har en fortsatt stark position hos kunden, kommenterar han.
Samtidigt var helåret 2018 det hittills bästa året i Nolatos historia, enligt bolaget som för perioden redovisar en omsättning på 8.102 miljoner kronor, vilket är en ökning med 21 procent jämfört med helåret 2017. Rörelseresultatet ökade med 186 miljoner till 949 miljoner kronor.
Allra bäst har det gått för Bjärebolagets affärsområde, Integrated Solutions, med tillverkning av främst polymera material med huvudsaklig inriktning mot fordonssektorn och allmän industri. Den senare sektorn innefattar bland annat hygien, förpackningar, trädgård/skog och möbler.
Omsättningen för det ovan nämnda affärsområdet steg med drygt 900 miljoner till 3.720 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med 28 procent. Även affärsområdets rörelseresultat fick en bra skjuts uppåt, från 332 miljoner till 473 miljoner kronor jämfört med 2017.
Styrelsen föreslår en ökad utdelning med 12 procent om 14 kronor per aktie, från 12,50 kronor under 2017.
Läs också E-cigaretter ger kraftig vinstökning för skånsk industrikoncern
Gå till toppen