Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Silvana utlovar skräckinjagande show

Ett års väntan är över – nu släpps Silvana Imams nya album "Helig moder". Samtidigt satsar rapartisten helhjärtat på affärer. – Det är så intressant att upptäcka nya sidor av sig själv, säger hon.

Egentligen skulle Silvana Imams album "Helig moder" ha släppts våren 2018 – men det sköts upp i nästan ett år. Den 15 februari når plattan publiken.Bild: Janerik Henriksson/TT
I april förra året gick Silvana Imam ut med att hon en månad senare skulle släppa sitt nya album "Helig moder". Ett fåtal dagar före släppet sköts det upp till sommaren – för att sedan ställas in helt. I stället spelade hon bara låtarna live på konserter.
– Jag ville se vilka låtar som resonerade med fansen, men det var även något slags anti-skivbolagstänk. Nu har jag ett eget skivbolag förvisso, säger Silvana Imam och fortsätter:
– Samtidigt fick jag kritik för att det finns många som inte har råd att gå på spelningar eller har social fobi.
Nu har hon omprövat sin liveexklusiva idé och 15 februari når albumet publiken, men vägen mot "Helig moder" har varit längre än så.
– Jag och min producent hade gjort ett underlag för ett helt album och kallade det någonting annat. Sedan strök vi det och påbörjade det här albumet, så det har varit väldigt många vändningar fram och tillbaka, berättar Silvana Imam.
Silvana Imam släppte sitt debutalbum "Rekviem" 2013 och tilldelades 2016 en Grammis för årets artist efter sitt andra album "Naturkraft". På "Helig moder" samarbetar hon med bland andra Fricky, Khan-Ji, 070 Shake och flickvännen Beatrice Eli, och kommer själv att både rappa och sjunga.
– Det är fortfarande politiskt, det är samma jag, men jag visar nya sidor av vem jag är, min vardag och vad jag tycker och tänker, berättar Silvana Imam.
En annan anledning till att albumet inte släpptes en vårdag för snart ett år sedan berodde på en konflikt mellan Imam och hennes management Trans94, vilket gjorde att hon bröt med det. "Helig moder" släpps under eget skivbolag och Silvana Imam har klivit in i rollen som skivbolagsdirektör.
– Det är så intressant att upptäcka nya sidor av sig själv, som att jag är intresserad av "business-biten" och vad som händer bakom scenen, säger hon.
Hon tycker att större skivbolag lägger för stor vikt vid hur många som lyssnar på en låt.
– Jag tycker att det är synd hur skrivbolagen fokuserar på "streams" för många artister. För mig handlar det om någonting djupare, att musiken verkligen ska resonera med människor, att det inte bara är "one hit wonders", säger hon.
Dessutom satsar hon på ett annat intresse– föreläsningar. I april kommer hon att göra sitt första Ted-talk, men vad det kommer att handla om vill hon inte gå in på. Efter albumsläppet väntar en turné i Norden.
– Det kommer att vara stort, skräckinjagande och mäktigt, säger hon om de kommande konserterna.
Fakta

Silvana Imam

Född 1986 i Litauen.

Bakgrund: Silvana Imams mamma är språkvetare från Litauen och hennes pappa är utbildad journalist och jurist från Syrien. Familjen bodde en tid i Prag och flyttade sedan till Kiruna och därefter till Stockholmsförorten Jakobsberg. Silvana var fyra år gammal när hon kom till Sverige.

Utbildning: Har en magisterexamen i psykologi och engelska vid Stockholms universitet.

Musikkarriär: Nominerades till årets nykomling på Kingsizegalan 2012, i maj 2013 kom debutalbumet "Rekviem". Samma år framträdde hon på en gala i Kärrtorp, som anordnats i protest mot nazister – ett framträdande som ledde till hot från högerextremister, men också gjorde henne känd för en bredare allmänhet. 2014 kom ep:n "När du ser mig – se dig" och 2015 "Jag dör för dig". 2016 släpptes fullängdaren "Naturkraft". Samma år fick hon en Grammis i kategorin årets artist. Höll tacktalet på arabiska och litauiska.

Nu är hon aktuell med albumet "Helig moder".

Turnédatum: 1/3 Linköping, 2/3 Göteborg, 8/3 Stockholm, 9/3 Huskvarna, 30/3 Umeå, 13/4 Lund, 18/4 Falun.

Gå till toppen