Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Början på slutet på saneringen efter BT Kemi

Nu börjar upphandlingen av det sista saneringsarbetet efter BT Kemi-skandalen för över 40 år sedan.

Om tre år ska det sista förorenade BT Kemi-området, det söder om järnvägen, vara sanerat. Bilden från saneringen av det norra området.Bild: Johan Bävman
I över fyra decennier har lilla Teckomatorp varit tätt sammankopplat med BT Kemi-skandalen som tog sin början i inledningen av 1970-talet. Företaget hade i lönndom under år flera grävt ner över 1 000 tunnor med växtgift på fabriksområdet. Tunnorna läckte och innehållet förgiftade marken.
Flera år efter att företaget stängt och bokstavligen sprängts startade saneringen av den förgiftade marken.
Området norr om järnvägen sanerades 2007 till 2009, det var där tunnorna hade grävts ner. Sedan skulle saneringen av det södra ta vid.
Det var på det södra området, söder om järnvägen. som giftfabriken låg. Men här var föroreningarna betydligt större än vad man räknat med och därmed också kostnaderna.
– Det som gjort att det dragit ut på tiden var att man var tvungen att ta fler prover för att kartlägga föroreningarna, säger Birgit Landquist, ordförande i styrelsen för BT Kemi efterbehandling.
Nu har man tagit ett steg närmare den avslutande saneringen i och med att arbetet med att upphandla saneringsarbetet startat.
Bilden från 1977. Giftskandalen hade briserat några år tidigare. Fabriken jämnades 1979 med marken.Bild: Hans Runesson
Förberedelserna inför saneringen har pågått i flera år, bland annat har byggnader rivits. Området är numera inhägnat.
– Upphandlingsarbetet kommer att ta det här året, om inget oförutsett händer. Vi vet ännu inte vilken saneringsmetod det blir, säger Birgit Landquist.
Saneringen av södra området har budgeterats till högst 150 miljoner kronor. Naturvårdsverket bidrar med pengarna.
Saneringen tror Birgit Lindquist kommer att komma igång 2020 och vara helt klar 2022. Efter saneringen kommer södra området att bli strövområde, precis som det norra numera är.
Därmed ska de sista giftiga spåren efter skandalföretaget vara bortsopade.
– Sedan hoppas vi att Teckomatorpsborna kan andas ut och den här fläcken vara borta, säger Birgit Landquist.
Gå till toppen