Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Liberalernas frustande EU-entusiasm kan lyfta partiet från avgrunden

Bara ett parti går till EU-val frustande av entusiasm: Liberalerna.
"Vi har inte blivit politiker för att sticka upp ett blött finger i luften", sade Cecilia Wikström när hon valts till partiets toppnamn.
Kärleken och tron på EU kan bli kraften som enar det sargade partiet – och lyfter det från opinionsavgrunden.
Liberalernas toppnamn till EU-valet Cecila Wikström och Said Abdu med partiledaren Jan Björklund.Bild: Fredrik Sandberg/TT
På fredagen höll Liberalerna EU-valkonferens och spikade sin lista inför valet den 26 maj.
L-valsedeln toppas av Cecilia Wikström, som suttit i EU-parlamentet i Bryssel sen 2009. Tvåa är förre riksdagsledamoten Said Abdu, som knuffade ner försvarspolitikern Alla Widman från Malmö till plats fyra.
Vintern har varit dyster för Liberalerna. Januariavtalet splittrade partiet djupt. En falang, anförd av Mats Persson från Lund tog strid mot Jan Björklund och försökte stoppa uppgörelsen med Socialdemokraterna. "Rebellerna" förlorade. Men kort därpå aviserade Björklund sin avgång.
Såren i partiet är långt i från läkta. Nu positionerar sig de som vill efterträda Björklund som partiledare.
Nyamko Sabuni, integrationsminister i alliansregeringen, har räckt upp handen. Mats Persson, som tills förra veckan var ekonomisk-politisk talesman, verkar sugen. Många drömmer om EU-kommissionären Cecilia Malmström, som sagt nej.
Ledarstriden riskerar att slita ännu mer i partiet.
Men samtidigt stundar ett EU-val – som kan bli en räddning.
På Liberalernas partiråd höll Jan Björklund ett starkt ideologiskt tal i sitt favoritämne: EU-valet blir en strid där Europas liberala samhällsmodell hotas av högernationalister.
Björklund hävdade att alla de andra partierna är antingen negativa eller reserverade till EU.
Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson ska inte längre driva sina partiers krav på att Sverige ska lämna EU. Men det är bara taktik, påstod Björklund.
Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna är "ängsliga" i sitt förhållande till EU. Sossarnas stödtrupper i LO spelar på EU-fientliga stämningar när de kopierar Brexitkampanjens slogan "Ta tillbaka kontrollen!"
"Det finns berättigad kritik mot EU. Att vi inte klarat flyktingkrisen, till exempel. Men det beror inte på för mycket EU-samarbete, utan på att vi samarbetar för lite", slog Björklund fast.
Som enda parti går Liberalerna till EU-val på att helhjärtat kräva mer EU.
Björklund och Wikström hävdar inte bara att EU behövs för att hantera terrorism, klimathot och migrationsströmmar. De vill ha en europeisk koldioxidskatt, ett europeiskt FBI, mer utrikespolitisk samarbete och euro som valuta.
Till skillnad från i spelet om regeringsmakten är Liberalerna eniga om denna EU-entusiasm. Och det kan löna sig.
Efter vinterns kris är Liberalerna nere på opinionssiffror runt 3 procent. Men i EU-val brukar partiet gå bra. 2014 blev det 9,9 procent.
Samtidigt visar mätningarna att svenska väljare – trots EU:s kriser – blir allt mer positiva till unionen; sju av tio tycker EU är bra.
För Liberalerna kan EU-valet därmed bli ett kitt som enar partiet – och får det att växa.
Gå till toppen