Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsrevyns lyft kommer mitt i nian

Årets revygäng på scen består av Erika Spur, Lena Björklund, Lennart Jensen, John Ebbesson, Eva Thomasson, Alexandra Lehre, Stellan McInnes och Daniel Stolt.Bild: Tom Landgren/Photo87

Helsingborgsrevyn – ”Mitt i nian”

Teatersalen, Dunkers Kulturhus, Helsingborg 15/2. Regi: Sami Malmros. Medverkande: Lena Björklund, John Ebbesson, Lennart Jensen, Alexandra Lehre, Stellan McInnes, Erika Spur, Daniel Stolt, Eva Thomasson samt orkester.

Spelas till och med 9/3

Ursäkta metaforen att Helsingborgsrevyn i år går på knockout med luft under vingarna. Mycket är ju sig likt från de åtta tidigare revyernas upplägg. Aktuella företeelser och fenomen visas i skrattspegel. Enkel förväxlingskomik är ett standardgrepp. Medhårs humor också när det ska vara vasst.
Men nu är regin uppgraderad. Ensemblen är rörligare och vågar mer. Mer sång, musik och dans. Orkestern, ledd av Sture Melin, är väldigt med på noterna (somt står och faller med trion).
Rutinerade regissören Sami Malmros fortsätter Niklas Jönssons tempohöjning.
Snabbsketcher bygger övergångar till längre nummer. Teatersalen utnyttjas med kontakt upp i bänkraderna.
Redan vid take off med ett par beskäftiga flygvärdinnors instruktioner inkluderas salongen.
Musiken tar ibland över mitt i snacket.
Plus för Revyorkesterns insats i Rååpågen Ronny Åströms ”Ett litet under”. Den lokala anknytningen är förutsättningen för ”Allsvenskan” där HIF hyllas medan ”Avgång inställd” gisslar tågtrafiken på Knutpunkten. Medryckande verbala lekar med enstavigt bokstavsprat och tungvrickande ordflätor. Till de givna inslagen hör den kuplettsjungande teaterdirektören i frack och hög hatt och den sexbloggande bonnafrun Bodil. Scenografin är enkel men effektiv, kreationerna lika omväxlande som de 30-talet inslagen.
Det är alltid positivt folk på plats vid en premiär. Kommer välviljan att stå sig? Jag tror det, tack vare extra allt. Man sjunger med, klappar i takt och skrockandet övergår snabbt i gapskratt.
Invändningar? Tja, något kunde tajtas till och någon slutknorr saknar udd. Ont om plats för unga ombord. Men när kapten Jensen och hans besättning går ner för landning applåderas de välförtjänt.
Gå till toppen