Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två frias från stöld av golfbilar, en fälls för sönderslagen villa

Två golfbilar stals, kördes och förstördes. Ett hus, klart för inflyttning, vandaliserades från golv till tak. Tre personer greps, två av dem åtalades – bara en dömdes.

En av golfbilarna hittades i ett fritidsområde.Bild: Polisen
En av bilarna hittades i ett skogsparti, kraftigt skadad.Bild: Polisen
Fönster och spegel krossades, bubbelbadkaret slets sönder och handfatet med rinnande vatten slets loss från väggen. Den röda pilen visar var polisen hittade ett blodstänk, som fällde en av gärningsmännen.Bild: Polisen
Golfbilarna stod i ett olåst uthus i en av Landskronas byar, men en morgon var de borta. Släktingar till bilarnas ägare hörde sig för i området och fick höra att två unga män setts köra omkring i minst en av dem.
Polisen larmades och tre unga misstänkta hittades. I närheten fanns en totalförstörd golfbil och en som var illa tilltygad.
Den yngste av de tre, som då var 17 år, medgav att han hade åkt i en av bilarna som passagerare. Hans 24-årige kamrat mindes ingenting, och hänvisade till att han missbrukade narkotika vid tidpunkten. Den tredje mannen åtalades inte.
Samma dag som bilstölden upptäcktes vandaliserades ett hus i byn. Ägaren hade sålt, slutstädat och låst det inför de nya ägarnas tillträde. Kvar hade han lämnat några lampor, en mycket innehållsrik verktygslåda – och en burk färg.
Några personer tog sig in i det tomma huset och satte i gång vad Lunds tingsrätt kallar en omfattande skadegörelse, som bedöms ha tagit lång tid att utföra. Polisen rapporterade sina fynd så här: ”Ventilation, vindsutrymmen var genomsökta och delar av tak och väggar var sönderslagna. Målarfärg var uttrampad på golvytor i huset. Fönster i badrummet var krossat, badkar var undersökt och vatten stod och rann från vasken”. Och det var bara ett urval.
Försäkringsbolaget summerade skadorna till över 100 000 kronor.
De två unga männen sågs i närheten. Vissa av deras kläder och skor bar senare spår av samma färg som funnits i huset. Och vissa skoavtryck stämde med vad som påträffats i villan.
Båda åtalades för stöld av golfbilarna och vandaldådet i villan.
Lunds tingsrätt tyckte inte att färgen och skoavtrycken bevisade männens skuld tillräckligt säkert; färg kan komma från olika håll. Däremot fanns ett millimeterstort blodstänk i ett sönderslaget badrum i det vandaliserade huset. Det knöt 24-åringen till brottsplatsen – och ingen av de andra.
Därför fälldes han för skadegörelsen och ska ersätta husägaren med drygt 4 000 kronor för försäkringens självrisk och uppröjning. Till det kan komma en mycket tung nota från försäkringsbolaget, men det blir i så fall en annan rättegång.
Ingen fälldes för stölden av golfbilarna eller förstörelsen av dem. Men det var uppenbart att 24-åringen hade kört en av golfbilarna, så han fälldes för olovligt brukande.
Straffet blev skyddstillsyn med kravet att han måste gå med på att bli drogtestad.
Den åtalade sjuttonåringen friades på alla punkter.
Ägarna till de två förstörda golfbilarna blir helt utan ersättning i domen – ingen fälldes ju för stölden och förstörelsen av bilarna. Ett antal reparationer gjordes på dem, men till slut blev kostnaden högre än inköpspriset för två andra golfbilar.
Gå till toppen