Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häljarps mölla byter skal, tak och kanske färg

Möllan kan bli klädd med svart papp efter renovering. ”Då blir det lokalt uppror”, morrar möllans beskyddare Johan Rietz.

Johan Rietz vårdar möllan i Häljarp och räknar med tre års ombyggnad.Bild: Mikael Anjou
I somras bröt sig okända personer in i Häljarps mölla. Skadorna kunde repareras, med viss möda.
– Men vi upptäckte inte alla skador. Den bärande bjälken var knäckt och det upptäckte vi först senare, när möllan inte gick att köra, säger Johan Rietz, möllans tillsyningsman och kanske bästa vän.
Nu har möllans ägare, Rönnebergs härads hembygdsförening, fått bidrag för att kunna anlita kulturhistorisk expertis vid en mycket stor renovering.
Häljarps mölla har fått nya fönster, men den randiga fasaden ska bort, enligt planerna. (Arkiv)Bild: Mikael Anjou
Taket ska av. Fasaden av lockpanel från 1970-talet ska bort. Bärande bjälkar ska bytas. Och då måste de tunga maskindelarna lyftas bort: kronhjul, axel och kvarnstenar.
Blir det någonting kvar?
– Allt görs inte på en gång, man tar nog en sida i taget.
Efteråt vill föreningen klä möllans kropp, bölet, med tjärpapp.
– Den ska vara röd, säger Johan Rietz och nämner att expertis hellre vill ha svart.
– Då blir det lokalt uppror, slår han fast.
Möllans tak består av överlappande, sågade träkilar, som är dyra och besvärliga att underhålla. Just nu läcker det och vatten rinner in.
Här vill möllevännerna ha den ursprungligare svarta pappen, som är billigare och lättare att underhålla.
Renoveringen är planerad över tre år. Det här året köper man in virke, som ska få torka ett år och sedan sättas på plats nästa år. Det gäller inte virket till nya vingar: de gamla vingarna har vridit sig kraftigt. Materialet till nya vingar får därför torka extra länge för att bli stabila.
– Jag vet inte riktigt vad allt kommer att kosta men det blir nog 3 miljoner, säger Johan Rietz och hoppas på bidrag från länsstyrelsen – och att allmänheten köper andelar.
– Inget arbete påbörjas förrän finansieringen är klar, betonar Johan Rietz.
Läs också Häljarps mölla vandaliserad igen
Läs också Häljarps mölla mycket allvarligare skadad än befarat
Gå till toppen