Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förslag i Danmark: Gränskontroll mot Sverige

Danmark bör införa gränskontroller mot Sverige efter samma modell som vid gränsen mot Tyskland. Det förslaget lanserar nu Dansk folkeparti som ett sätt att minska kriminaliteten i Köpenhamn. Tanken saknar helt stöd i andra danska partier.
– Det är som att skjuta gråsparvar med kanoner, säger en kritiker.

Svensk polis vid gränskontrollen på Öresundsbron. Arkivbild.Bild: Erland Vinberg/TT
Det är Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk folkeparti, som tillsammans med sex partikamrater motionerat i det danska folketinget om gränskontroller också på dans sidan av Öresund.
– Vi vill gärna att gränskontroller införs så snart som möjligt. Vi tror att det får en god effekt på huvudstadsområdet, säger han till Danmarks Radio.
Frågan hade på tisdagseftermiddagen inte väckt uppmärksamhet i någon annan dansk mediekanal.
Enligt Martin Henriksens förslag bör de danska gränskontrollerna vara permanent och finnas vid samtliga passager från Sverige till Danmark. Det skulle innebära att alla de resenärer som åker från Skåne till Själland ska visa pass eller andra id-handlingar – oavsett om de åker med bil, tåg eller färja.
Kontrollerna ska hindra svenska kriminella att passera gränsen, enligt partiet. Men förslaget skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, anser Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.
– Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger han.
Det finns dock minimala förutsättningar för att folketinget skulle godta förslaget om gränskontroller. Dansk folkeparti verkar i dagsläget vara helt ensamt kring tanken.
Joachim B Olsen, talesman för Liberal alliance i migrationsfrågor, jämför de tänkta gränskontrollerna med att "skjuta gråsparvar med kanoner".
– De polisiära underrättelsetjänsterna i Sverige och Danmark har ett nära samarbete. Det är det som behövs om det finns personer som särskilt bör uppmärksammas, säger han till DR.
Enligt de danska socialdemokraterna är frågan om gränskontroller inte en politisk fråga. Det är snarare en polisangelägenhet.
– Gränskontroller måste bygga på polisens värdering av om det finns ett behov, säger Mattias Tesfaye, talesman för Socialdemokraterna.
Gränskontroller från Danmark in till Sverige infördes av den svenska regeringen i november 2015 efter att antalet flyktingar som kommit till Sverige ökat drastiskt. De finns kvar än idag, men motiveras nu utifrån terrorhot och säkerhetsaspekter.
Gå till toppen