Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historisk kvinnokraft kring plattan

Augusta Lundin drev modevaruhus, Suzanne Osten gjorde epokgörande teater och Maria med orgeln missionerade på Sergels Torg. Alla har de huvudroller i utställningen "Kvarterets kvinnor" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Maria Johansson började sin mission på plattan 1972. Arkivbild.Bild: Ragnhild Haarstad / SvD / TT
Hundraårsjubileet för kvinnlig rösträtt fick den verkställande producenten Maria Patomella att börja fundera över vilka fler historier om kvinnor som vibrerar i Stockholms mest centrala kvarter.
– Nu går vi ännu längre tillbaka i tiden. Det är spännande att blicka ut och se vad som har hänt, säger hon.
Utställningen är gjord i samarbete med det nystartade nätverket Stockholms Kvinnohistoriska, en ideell sammanslutning av museer och andra kulturaktörer, som arbetar för att synliggöra kvinnors historia. Det här är nätverkets första stora manifestation.
Idén bakom "Kvarterets kvinnor" är att låta publiken kliva in i en tidsmaskin och möta några av dem som genom århundradena har varit verksamma i området. Med hjälp av en tidslinje går det att resa tillbaka ända till 1000-talet, även om 1900-talskvinnorna får det största utrymmet.
– Det finns väldigt mycket att upptäcka – som de strejkande telefonisterna vid Brunkebergs torg. De jobbade i teletornet och strejkade för bättre arbetsförhållanden, säger Maria Patomella.
Augusta Lundin, den första kvinnan att starta eget modehus, också det vid Brunkebergs torg, får lite extra utrymme. Selma Lagerlöf och drottning Sofia fanns bland hennes kunder.
Även kvinnorna runt Klara kyrka uppmärksammas stort. På mark som en gång ägdes av nunnor ligger i dag Klaragården, en öppenverksamhet för hemlösa kvinnor som drivs av Stadsmissionen, och som här skildras av fotografen Hannah Modigh
Maria Johansson, under tre decennier en känd profil på Sergels torg får också en huvudroll. Hennes orgel finns med i utställningen, inlånad från Stockholms stadsmuseum.
– Hon kallade sig själv för gatumissionär, samtidigt som hon varnade för knarkets utbredning och ville locka med ett liv i Jesu kärlek.
För egen del har Maria Patomella fått upp ögonen för helt nya saker i sina arbetskvarter.
– Jag har upptäckt och lärt mig otroligt mycket. När jag går till jobbet har jag en helt annan blick än vad jag hade innan. Det finns så mycket att hitta och berätta.
– Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna.
"Kvarterets kvinnor" öppnar 8 mars på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Fakta

"Kvarterets kvinnor"

Visas i Studion på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 8 mars till 11 augusti. Utställningen är gjord tillsammans med det ideella nätverket Stockholms Kvinnohistoriska som har en rad institutioner bland sina medlemmar, däribland Historiska museet och Nordiska museet, allt för att synligöra och på ett bättre sätt förmedla kvinnors historia.

Gå till toppen