Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Att kopiera V är inte framtiden för S.

Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides, grundare av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.Bild: Henrik Montgomery/TT
Reformisterna, den nya socialdemokratiska föreningen som vill driva partiet vänsterut, har haft sitt första offentliga möte.
"Efter trettio år av doktrinär marknadsliberalism och en undfallande arbetarrörelse vaknar vi varje dag i ett samhälle som både är och känns mer borgerligt", sade den välkände och i mediesammanhang närmast allestädes närvarande S-debattören och kommentatorn Göran Greider i sitt tal.
Tänkbara andra namn på denna möjligen spirande gräsrotsrörelse hade kunnat vara Déjà vu eller varför inte Tillbaka till framtiden? För nog vilar ett lätt nostalgiskt skimmer över Reformisternas reformagenda, en doft av 1960 och -70-tal, av en tid då Olof Palme ledde partiet och med självklarhet kunde tala om "underbara dagar framför oss".
Här ställs i utsikt full sysselsättning och ökade offentliga investeringar. Den offentliga sektorn ska expandera, bostadssektorn ska regleras kraftfullt och staten ta över planeringen och stora delar av byggandet. Arbetstiden ska kortas och pensionerna höjas. All samhällsviktig infrastruktur ska ägas och planeras gemensamt. Vinster i skattefinansierad välfärd ska bort. Ett nytt skattesystem som "förmår bära en ambitiös välfärdsstat" ska införas genom att "stora företag och den ekonomiska eliten" bidrar med en större del av skattekakan.
Fast mest av allt påminner Reformisternas agenda om den politik som redan drivs av ett annat parti i riksdagen. Vilket inte gått Greider förbi:
"Jag tycker inte det gör ett förbannade dugg att många, inklusive jag själv, tycker att programmet är snarlikt Vänsterpartiets."
Frågan är dock varför väljarna skulle föredra en S-märkt kopia framför originalet. En annan gåta är vad Socialdemokraterna, 28,26 procent i riksdagsvalet, har att vinna på att plagiera en politik som gav 8,00 procent.
Gå till toppen