Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter köpet av kraftverken i Klippan – nu väntar långa utredningar

Klippans miljöstrateg Tord Andersson räknar med att det tar åtminstone 1,5 år innan kommunen får tillstånd att riva ut kraftverken. Fram tills dess väntar långa utredningar.

Klippans kommun är nu kraftverksägare men först om flera år kan en utrivning påbörjas – om de får tillstånd.Bild: Niklas Gustavsson
I december tog Klippans kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om att kommunen ska köpa de tre vattenkraftverken längs med Rönne å i Klippan. Syftet med köpet är att så småningom riva ut verken och återställa å-fåran så att fisken kan vandra fritt igen.
Men det är inte gjort i en handvändning. Först måste man se till att processen går att göra på ett säkert sätt och få tillstånd för projektet i mark- och miljödomstolen.
– Det som ligger på Klippans kommun är att via en miljökonsekvensbeskrivning och en teknisk beskrivning visa att man kan riva ut verken på ett tryggt och säkert och miljövänligt sätt, säger Tord Andersson.
Finns det någon risk att det inte går och att kommunen då köpt kraftverken utan att kunna genomföra projektet?
– Nej, det gör det inte. Det finns erfarenhet utav liknande projekt i andra delar av världen så det är jag inte rädd för, faktiskt, säger han.
Totalt kostade vattenkraftverken 28 miljoner att köpa och av dem går kommunen in med elva miljoner. 14 miljoner kommer från markåtkomstbidrag från Naturvårdsverket och ytterligare tre miljoner från Naturskyddsföreningens miljöfond.
Närmast i tiden ligger mer grundliga sedimentprovtagningar i dammarna vid Forsmöllan och Stackarp.
– Vi har gjort två undersökningar som visar att sedimentet är måttligt förorenat men för att med säkerhet veta det kommer vi påbörja en undersökning nu i början av mars. Då gör vi provtagningar för hur mycket sediment det är, vilken typ det är och också hur förorenade de eventuellt är. Det är ju väldigt avgörande för hur smidigt det hela går, säger Tord Andersson.
Förutom det har nu dialoger med markägarna kring dammarna påbörjats då mycket av den marken som idag är under vatten kommer torrläggas och på nytt börja användas. Själva arbetet med utrivningen kan dock dröja i flera år.
– Jag brukar säga att om allt går som det ska kommer vi börja arbetet 2022.
Gå till toppen