Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

På hal is under lediga dagar i Åstorp

Åstorps ishockeyhall har i flera generationer lockat ungdomar som är sugna på att åka skridsko under sportlovet. Här knyts det inte bara skridskor, utan också band genom släktleden.

Utanför den stora ladan strilar regnet ner. Barn i färgglada hjälmar kryssar mellan vattenpölarna. Föräldrar bär klubbor och väskor medan de hukar och kutar mot entrén. Vill man åka på en is denna vinter så får man ta sig till en ishall.
Generationer på hal is. Lina Vilkman från Bjuv var här under sina sportlovsveckor i unga år. Nu med barnen Noac sex år och Loke nio år. Åstorps ishall har gratis inträde under sportlovet.Bild: Stefan Ed
Emma Möllergen tillhör den yngre generationen med sina två år. Här har hennes mamma Maria Karlsson åkt mycket skridsko i sin ungdom.
– Jag vill gärna föra över den traditionen till mitt barn. Min mamma och pappa tog mig hit när jag var liten så det känns naturligt att fortsätta åka hit, säger Maria Karlsson.
”Jag var här när jag var liten så det känns naturligt att åka hit nu när jag har barn, säger Maria Karlsson”. Här med sin dotter Emma Möllergren, 2 år.Bild: Stefan Ed
Under sportlovet är det gratis inträde och den 30 meter breda och 60 meter långa rinken är uppdelad i två halvor. Den ena är till för allmänhetens åkning och den andra halvan för dem som vill spela ishockey med klubba och puck. Där hittar vi en målmedveten Mark Wettergren. Han tränar varje dag och går i hockeyskolan.
– Jag har tränat i ett år. Jag ska bli hockeyproffs och kändis, säger han utan att tveka.
Mark Wettergren och My Karlsson i Åstorps ishall under sportlovet.Bild: Stefan Ed
I cafeterian värmer Mariana Braun smörgåsar och säljer dricka till törstiga skridskoåkare. Hon har också som yngre fostrats i denna ishall. Nu träffar hon andra barn och barnbarn som hon känner igen. Egentligen skulle hon vilja ha mer tid till att åka skridskor. Men arbetet i kansliet för ishockeyklubben Grizzlys och i caféet tar all tid.
I ishallen kan man också hyra skridskor och hjälm för en billig summa, 20 kronor styck.
– Är du en barnfamilj behöver du inte bli ruinerad för att komma hit och åka skridskor, säger Mariana Braun, med elva års erfarenhet i klubben.
Kelian Onttonen tycker det är roligt att åka omkring med konerna. Det gör det lite lättare att hålla balansen.Bild: Stefan Ed
Det är lätt att träffa på släktingar som har knutit skridskor och druckit varm choklad med sina yngre familjemedlemmar.
Stella Jönsson bor i Vejbystrand och är nio år. Hon får hjälp med att lossa skridskosnören av farmor Ulrike Jönsson.
Här knyts det och band och lossas skridskosnören mellan generationer. Stella Jönsson och farmor Ulrike Jönsson.Bild: Stefan Ed
Egentligen är det ridning som gäller för Stella men båda pappa och morfar har spelat ishockey i lokala klubbar.
– Det har blivit som en tradition att vi åker till Åstorp, säger Ulrike Jönsson.
Kompisarna Nellie Puronranta och Cassandra Olofsson. "Mamma körde oss hit".Bild: Stefan Ed
Willma Helgesson och Nikita Sachinidou hade bra utsikt från cafeterian när de åt sitt mellanmål.Bild: Stefan Ed
Gå till toppen