Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

R Kelly anklagas för sexuella övergrepp

R Kelly anklagas för tio fall av grova sexuella övergrepp av en åklagare i den amerikanska delstaten Illinois. Varje brott kan ge upp till sju års fängelse. R'n'b-stjärnan ska infinna sig i rätten på lördagen.

R Kelly anklagas för sexuella övergrepp.Bild: Frank Franklin II
Robert Kelly, känd som R Kelly, anklagas för att ha utsatt fyra kvinnor för övergreppen. De ska ha ägt rum mellan 1998 och 2010, tre av kvinnorna ska ha varit minderåriga. Varje åtalspunkt kan ge mellan tre och sju års fängelse.
Enligt åklagaren Kim Foxx förväntas R Kelly inställa sig i rätten i Chicago på lördagen, för en första domstolsförhandling kring borgensumman.
Det är inte klart vad som har föranlett anklagelserna mot sångaren, men vid en presskonferens i januari uppmanade Kim Foxx personer som utsatts för övergrepp av R Kelly att kontakta henne.
Enligt TMZ ska en åtalsjury under veckan ha hört flera vittnen. De ska även ha gått igenom en film där en man som påstås vara R Kelly har sex med en minderårig flicka. Filmen lämnades till åklagarmyndigheten i Chicago av advokaten Michael Avenatti i mitten av februari.
Det är inte första gången R Kelly anklagas för övergrepp men anklagelserna hamnade återigen i fokus efter dokumentärserien "Vi överlevde R Kelly" från 2019, där flera kvinnor vittnar om fysiska och psykiska övergrepp som sångaren ska ha begått, i vissa fall när de var minderåriga.
Senast den 21 februari – på en presskonferens i New York – berättade ytterligare två kvinnor att de utsatts för övergrepp av artisten när de var minderåriga.
Kontroverserna kring den i dag 52-åriga R'n'b-stjärnan började redan 2002, då R Kelly åtalades för barnpornografibrott efter att han påstods ha spelat in en sexvideo med sig själv tillsammans med en 14-årig flicka. Men sångaren friades sex år senare.
2017 anklagades R Kelly för att i flera år ha hållit unga kvinnor fångna under sektliknande förhållanden.
Sångaren har hela tiden tillbakavisat alla anklagelser och han har aldrig dömts.
Gå till toppen