Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritt spring med hjul gav mersmak

När FUB Klippan-Åstorp, förening för unga funktionsnedsatta, bjöd in till racerunning blev det kö till de specialbyggda löparcyklarna. För 10-årige Marcin Jönsson från Kågeröd blev det en dröm som gick i uppfyllelse.

10-årige Marcin Jönsson och mamma Marika Jönsson ser fram emot träningspasset på Sågen. I racerunnern kan även den som har svårt med balans och rörlighet bli mer självständig och tar sig fram snabbare.Bild: Annsofie Wieland
Nästan som att flyga fram är det att sitta i en racerunner och springa fram. För 10-årige Marcin Jönsson från Kågeröd var möjligheten att testa parasporten skäl nog att få mamma och pappa Marika och Lars-Göran att köra honom över åsen till Klippan på FUB:s lovaktivitet.
– Vi var här i måndags också, på prova på med Alla kan. Han körde rullstol så han fick skavsår på tummarna. Det är häftigt att se vad han kunde göra, säger pappa Lars-Göran Jönsson.
Roger Kvist är idrottslärare på särskolan i Klippan, och har lånat tre racerunners därifrån och en från en privatperson. I skolans regi tränar barn med olika förutsättningar racerunning tillsammans varje onsdag.
Roger Kvist justerar en stödbräda så att den passar Marcin Jönsson.Bild: Annsofie Wieland
Nu drömmer han om att starta en regelbunden träningsgrupp inom ramen för Klippans friidrottsklubb.
– Vi skulle vilja göra det större, och kanske tävla också, säger han och ställer in sadeln på Marcin Jönssons racerunner, så att fötterna bara precis når ner till marken.
Marcin Jönsson pinnar på, varv efter varv, med pappa Lars-Göran Jönsson efter sig. (klicka på bilden för att se hela).Bild: Annsofie Wieland
Snart är Marcin iväg.
– Du springer ju ifrån mig! ropar pappa Lars-Göran efter honom och får ett triumferande ögonkast tillbaka.
Friidrottshallen på Sågen fylls på efterhand. Till slut turas ett tiotal barn och ungdomar om på cyklarna, medan föräldrar, assistenter, syskon och kompisar tittar på, hjälper till eller bara fikar och pratar.
Agnes Knutsson gillar farten och pappa Hasse, assistenten Anna Öhlin och mamma Kajsa Knutsson får hänga med.Bild: Annsofie Wieland
Katja Knutsson ser hur dottern Agnes efter inledande tveksamhet nu springer längs löparbanan med ett stort leende på läpparna.
– Hon har varit glad hela förmiddagen, istället för att vara rädd och inåtvänd. Hon vet att det här är någonting som hon kan göra. Det betyder allt.
Lena Landin från FUB Klippan-Åstorp är glad att Klippans kommun varje år bidrar med pengar för att aktivera unga med funktionsnedsättningar, där en styrgrupp med flera föreningar och kommunens fritidsförvaltning är med och bestämmer hur de ska användas.
Johanna Krook springer med lite hjälp av assistenterna Ellen Martinsson och Matilda Landin.Bild: Annsofie Wieland
– Vi har ett jättebra samarbete och kan göra en ganska mycket kul, säger Lena Landin.
Nu under sportlovet har det redan varit prova-på med Alla kan i en idrottshall, karaoke på musikskolan och en aktivitet med radiostyrda bilar.
– Vissa behöver ha mer tillrättalagda aktiviteter. Men vi utestänger igen, alla är välkomna.
Pappa Lars-Göran Jönsson fick nästan inte sonen Marcin Jönsson (längst th) att ta en fikapaus. I mitten Ted Olofsson.Bild: Annsofie Wieland
Fakta

Racerunning

En parasport där utövare med funktionsnedsättningar utövar friidrott sittande i en specialgjord, trehjulig gångcykel.

Sporten racerunning har ett klassificeringssystem som gör att personer med olika funktionsnedsättningar kan tävla mot varandra på rättvisa villkor.

Racerunning är en friidrottsgren som 2017 för första gången var med som officiell gren på SM i parafriidrott.

En racerunner kostar mellan ca 15 000 och drygt 30 000 kronor. Den kan specialanpassas för olika behov och används ibland även som hjälpmedel i vardagen.

Alicia Stjärnlind var en av de gladaste deltagarna när FUB ordnade racerunning som sportlovsaktivitet på Sågen.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen