Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagare: Dna binder R Kelly till sexövergrepp

R Kelly har överlämnat sig till polisen, sedan en åklagare i Illinois lagt fram åtal om grova sexuella övergrepp mot bland andra tonårsflickor. Stjärnan riskerar ett mycket långt fängelsestraff.

R Kelly vid polisstationen i Chicago på fredagskvällen.Bild: Tyler LaRiviere/Chicago Sun-Times/AP/TT
"Sångaren och låtskrivaren Robert Kelly (R Kelly) är gripen och i Chicagopolisens förvar", twittrar Anthony Guglielmi , talesperson för polismyndigheten i staden.
På lördagskvällen svensk tid uppgav åklagarna vid en domstolsförhandling att det finns dna-bevisning som binder den 52-årige r'n'b-stjärnan till minst ett av brotten. Samtidigt fastställdes borgenssumman till en miljon dollar, cirka 9,4 miljoner kronor. Betalar Kelly en tiondel av beloppet kan han släppas i väntan på rättegång, uppger AFP.
Enligt åtalet utsatte den nu 52-årige r'n'b-stjärnan fyra personer för sexuella övergrepp under åren 1998–2010. Ett av offren ska ha varit en vuxen kvinna, de andra tre ska ha varit flickor i åldrar ner till 13 år.
Kelly har förnekat alla anklagelser. Enligt hans advokat Steve Greenberg verkar åtminstone ett av de nu framlagda fallen vara kopplat till barnpornografianklagelser som sångaren friades från på 00-talet.
Innan stjärnan överlämnade sig till Chicagopolisen gjorde Greenberg ett uttalande där han förklarade att Kelly var "djupt chockad" och beskrev sin klient som "otroligt besviken och deprimerad" över de anklagelser som riktas mot honom, skriver AP.
"Kelly vidhåller sin oskuld och ser fram emot att frias i domstol", sade Greenberg enligt nyhetsbyrån.
I samband med gripandet sade Greenberg till medier i USA att han ännu inte tittat på det vhs-band som uppges visa ett av övergreppen.
Bandet lämnades nyligen in till myndigheterna av Michael Avenatti, en jurist som företräder offren. Avenatti säger i radioprogrammet The Karen Hunter Show att bevisen mot Kelly är starka.
– Jag känner i dag stark tilltro – som far, som jurist, som en kille som tror på rätt och fel och rättvisan – att domens dag har kommit för R Kelly. Han kommer inte att klara sig ur detta, säger Avenatti.
Om Kelly befinns skyldig kan han få ett mycket långt fängelsestraff – var och en av de tio åtalspunkterna kan ge upp till sju års fängelse.
De misstänkta övergreppen är i fokus i dokumentärserien "Vi överlevde R Kelly", där flera av artistens påstådda offer träder fram.
Fakta

R Kelly

Robert Sylvester Kelly är en 52 år gammal artist från Chicago, Illinois, USA.

Bland hans största hits finns I believe I can fly, från filmen Space jam 1996.

Kelly har också samarbetat med en lång rad andra stjärnor, såsom Janet och Michael Jackson, Céline Dion och Britney Spears.

Ett av de första samarbetena kan dock ha varit ett förebud om de anklagelser som sedan skulle prägla delar av R Kellys karriär. Aaliyah var knappt tonåring när han träffade henne i början av 90-talet. Han producerade hennes album "Age ain't nothing but a number", och det finns uppgifter om att de gifte sig i lönndom 1994, trots att hon var minderårig.

Aaliyah omkom i en flygolycka 2001, 22 år gammal.

Gå till toppen