Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smart askkopp ska få rökare att fimpa rätt

På Campus Helsingborg tar man nu krafttag mot fimparna. Med hjälp av ett tickande räkneverk på en internetuppkopplad askkopp ska cigarettstumparna hållas borta från gatorna.

Professor Erik Larsson och studenten Max Faxälv visar upp en prototyp av sin smarta askkopp. De har ställt upp i tävlingen Swedish embedded awards samt belönats med 30 000 kronor från Swedbank för sitt arbete.Bild: Sven-Erik Svensson
Uppemot en miljard fimpar slängs på gator och torg varje år. Fimpen skräpar inte bara ner utan den är också farlig för djur och natur. Det var detta som dök upp i huvudet på den före detta Tycho Brahe-eleven Frida Bäckström när hon under sin praktik på Helsingborgs stad fick i uppgift att komma på en idé till att förbättra miljön i staden. Hon fick kontakt med professor Erik Larsson och datateknikstudenten Max Faxälv och tillsammans har de utvecklat idén till en smart askkopp som ska få folk att sluta slänga fimpar på gatan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen