Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstverket i Åsboskolan i Ängelholm ska räddas

Glaskonsten i Åsboskolans källarvåning ska räddas när byggnaden rivs. Nu undersöks möjligheterna att ge konstverket nytt liv i det ombyggda stadsbiblioteket.

Konstverket är uppdelat i nio delar och består av ingjutet färgat glas i betongplatta. Nedmonteringen ska se i samband med rivningen av Åsboskolan under våren.Bild: Niklas Gustavsson
Frågan kom upp till diskussion när nämnden för kultur, idrott och fritid hade möte i måndags.
– Det ser ur som att konstverket kan räddas. Jag tror det kan bli riktigt häftigt om vi kan hitta en ny plats för det i biblioteket. Arkitekten som anlitats för ombyggnaden ska titta på möjligheterna, säger nämndens ordförande Charlotte Engblom (L).
Räddningsaktionen drogs igång tack vare ett medborgarförslag av Hans-Olof Bengtsson, tidigare yrkeslärare på Åsboskolan. Om inte, hade konstverket troligen mejats ner och blandats med rivningsmassorna.
Läs också Bortglömd väggkonst i Åsboskolan hotas av rivning
Konstverket ”Hieroglyfer” signerat Nils Möller består av nio delar som är inmurade i en tegelvägg. Att plocka ner det kan bli komplicerat. En konsult som kommunen anlitade har gjort ett par borrprov i väggen för att bedöma om det alls är möjligt.
– Vi tror att det låter sig göras, men det finns ingen hundraprocentig garanti för att alla delar kan tas loss oskadda, säger kulturchef Susann Toft.
Nedmonteringen av konstverket har kostnadsberäknats till 40 000 kronor, men kommer att bakas in i rivningsuppdraget för hela byggnaden.
– Det vore kul om det gick att bevara konstverket. Även om man kanske inte får plats med alla nio delar kanske man kan välja ut några i en snygg komposition, säger Charlotte Engblom.
Något politiskt beslut om att rädda konstverket har dock inte fattats i frågan.
– Vi får först se vad arkitekten säger. Kostnadsmässigt kan det inte innebära så mycket, det får i så fall tas ur budgeten för biblioteket, säger Charlotte Engblom.
Åsboskolan byggdes som yrkesskola 1962, men såldes 1978 till landstinget som vårdgymnasium. Senast hade vuxenutbildningen sitt säte här, men byggnaden dömdes ut för ett par år sedan och ska nu rivas,Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen