Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Alla vinner på projekt.

Rafi Farouq, verksamhetschef Safe Space Malmö.Bild: Patrik Renmark
Safe Space Malmö är ett projekt för att motverka radikalisering; en angelägen uppgift i en tid när det varnas för att fundamentalister rekryterar bland stadens unga.
Men frågan hur många unga projektet räddat ur extremistiska miljöer vill verksamhetschefen Rafi Farouq inte besvara.
"Vi vill inte stigmatisera ett område eller en stad", säger han till tidningen.
Safe Space är i grunden ett tidigare projekt, Våra liv, som återuppstått. Våra liv skulle under tre år identifiera och nå totalt 150 radikaliserade och ytterligare 450 delvis radikaliserade ungdomar. Efter det första året hade en, möjligen radikaliserad, individ identifierats.
Efter detta fiasko lades Våra liv ner. En bidragande orsak var oklarheter när det gäller hur en av aktörerna bakom projektet – kulturföreningen Spiritus Mundi – hanterat sina anslag.
Bortsett från Spiritus Mundi är det samma organisationer som återigen är i farten – Flamman Ungdomarnas hus och Islamakademin. Syftet är i stort sett identiskt: värna demokratin och motverka politisk och religiös radikalisering bland ungdomar. Då som nu betalar Allmänna arvsfonden; 12,5 miljoner kronor.
Att sätta upp mätbara mål kan ha varit Våra livs stora misstag, ett misstag Safe Space verkar ha bestämt sig för att inte upprepa.
"Vi har hjälpt ett stort antal unga människor som nu faktiskt ställer upp för samhället”, försäkrar Rafi Farouq.
Dylika diffusa besked kan framstå som en varningssignal. Fast mest om utgångspunkten är att projektets uttalade mål också är det enda målet.
Men denna och liknande satsningar kan tjäna även andra syften. Här finns intressen som sammanfaller: politiker vill visa handlingskraft, organisationer vill ha anslag för att hålla igång verksamheten, Allmänna arvsfonden vill hitta till synes angelägen avsättning för sina miljoner. Alla kan bli vinnare.
Safe Space räddar kanske inga unga men det håller åtminstone skenet uppe av att något görs.
Gå till toppen