Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför dröjer besked om gift i koloniområdet

Det finns giftiga metaller i marken på Kopparhögarnas koloniområde. Staden väntar på besked om hur farligt det är att vistas, odla och äta där. Men inte alla tror på giftlarmen.

Tommy Stoltz är en av många kolonister som tvivlar på att det finns gifter i jorden på Kopparhögarnas koloniområde.Bild: Mikael Anjou
–Jag är inte orolig. Här är inga gifter – då hade folk blivit sjuka för länge sedan. Kommunen vill sälja marken, det är jag säker på, säger Tommy Stoltz.
Han och hans fru tog över kolonin för ett och ett halvt år sedan. Den här soliga februaridagen passade de på att titta till stugan.
– Att vi får vänta på besked från kommunen om gifterna gör inget. Vi odlar inget; i växthuset har vi betonggolv.
Två undersökningar ger andra besked – det finns ohälsosamma ämnen i marken. Enligt en konsultrapport som blev klar i januari i år, finns det arsenik, barium, kadmium, kobolt och bly i jorden – bland annat.
Farligt eller inte? Kommunen vet inte än.
Naturvårdsverket har riktlinjer för ”känslig mark”, alltså sådan man kan bo på. Riktlinjer finns också för ”mindre känslig mark” som används till annat och där man kan stå ut med högre halter av föroreningar.
I vissa jordprover från Kopparhögarna har man mätt upp metallhalter som är högre än båda riktlinjerna. Enligt Naturvårdsverket är det ändå inte självklart att den högre metallhalten är riskabel för människor.
Därför har kommunen begärt hjälp av konsulter och avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
När det finns en riskbedömning därifrån, tar kommunens miljöförvaltning över ärendet och lämnar ett förslag till miljönämnden. Ett beslut där kan avgöra vad staden sedan fattar för beslut när det gäller Kopparhögarna: får kolonisterna fortsätta att bo och odla, eller inte?
Det i sin tur påverkar om Landskrona stad behöver införa de nya kontrakt, som retat och oroat kolonisterna på Kopparhögarna.
Läs också Staden drar Kopparhögarnas 528 kolonister till hyresnämnden
Larmet om gifter kom förra våren i samband med en större grävning. Rutinmässigt skickades då jord för analys och man upptäckte en del metaller och andra ämnen som är ohälsosamma för människor. Under sommaren undersöktes koloniområdet mer systematiskt och man hittade fortfarande metaller och tjärliknande ämnen i jorden.
Också i frukt och grönsaker som odlats inom området hittades ämnen som arsenik, koppar och krom. I grundvattnet hittade man fler metaller.
Läs också Besked till kolonister: era grönsaker kan vara giftiga
”Här är inga gifter”, bedömer Tommy Stoltz, kolonist på Kopparhögarna.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen