Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gais lämnar walkover – upp till disciplinnämnden

Gais lämnar walkover och kommer inte att spela klart det avbrutna cupderbyt mot IFK Göteborg.
Nu är det upp till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att fatta beslut kring resultat och påföljder.

Matchen mellan IFK Göteborg och Gais, på Häckens hemmaarena på Hisingen, i måndags avbröts efter det att en stor mängd pyroteknik sköts in mot planen i andra halvlek.Bild: Adam Ihse/TT
Gais vill inte spela klart det avbrutna cupderbyt mot IFK Göteborg. I stället riskerar klubben både förlust i matchen och uteslutning ur cupen.
"Vi är beredda på att regelverket eventuellt kan straffa oss", säger klubbchefen Erik Bergkvist.
Cupmatchen mellan Gais och IFK Göteborg kommer inte att avgöras på fotbollsplanen. I stället har det avbrutna derbyt nu blivit ett fall för disciplinnämnden.
Enligt Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté står det klart att beslutet om att matchen ska återupptas inte är möjligt att verkställa. Det blir nu upp till disciplinnämnden att fastställa "de sportsliga konsekvenserna till följd av att matchen avbrutits och inte kan fullföljas", skriver förbundet på sin webbplats.
Målet är att beslutet ska kunna fattas så snart som möjligt, med tanke på att den sista cupomgången för lagen spelas på söndag.
– Riksombudet ska komma in med en anmälan, som sedan ska gå över till föreningarna för yttrande. Därefter har vi ett telefonsammanträde, säger Kerstin Elserth, ordförande för disciplinnämnden, till TT.
– Jag kan inte säga mycket mer än det, annat än att vi naturligtvis vill kunna meddela beslut innan söndag.
"Enkelt beslut"
Vilka konsekvenser den avbrutna matchen får i övrigt, i form av eventuella straff för ordningsstörningen, är en senare fråga.
Beslutet om att skicka ärendet vidare till disciplinnämnden kommer sedan Gais meddelat att klubben inte tänker spela klart matchen.
Superettanklubben skriver på sin webbplats att händelserna i derbyt, som avbröts sedan en stor mängd pyroteknik skjutits in mot planen i andra halvlek, inneburit en ohanterlig påfrestning för laget och organisationen. Bland annat drabbades målvakten Marko Johansson av en hörselskada.
Enligt Gais tillförordnade ordförande Glenn Heiman har målvakten fortfarande vissa men av händelsen två dagar senare. Heiman skriver i ett sms till TT att Johansson har brus kvar i örat, men i övrigt mår bättre.
Beredda på straff
Nu lämnar superettanklubben walkover, det vill säga ett besked om att de inte vill spela klart matchen.
"Det var ett enkelt beslut, men samtidigt kontroversiellt. Nu går vi vidare till gruppspelsmatch tre och lämnar det här bakom oss", säger Gais klubbchef Erik Bergkvist i ett uttalande på klubbens webbplats.
I och med Gais besked om walkover är det troliga är att klubben tilldöms en 0–3-förlust. Det finns också en risk att klubben utesluts ur svenska cupen både i år och nästa säsong.
Men även allsvenska IFK Göteborg, vars klubbanhängare sköt i fyrverkerierna under måndagens avbrutna match, kan tilldömas en 0–3-förlust.
"IFK Göteborg står fortfarande fast vid åsikten att fotbollsmatcher bör avgöras på fotbollsplaner och inte vid skrivbord och vi kommer göra allt i vår makt för att detta skall ske", skriver klubben på sin webbplats.
Sista omgången i cupens gruppspel avgörs för de båda Göteborgsklubbarnas del på söndag. IFK Göteborg ska då möta Örebro på bortaplan och Gais spelar hemma mot Nyköping.
Gå till toppen