Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara ett av stadens elva kommunalråd bor i hyresrätt

Marcus Friberg (MP) är ensam om att bo i hyresrätt bland kommunalråden i Helsingborg. Han ser boendeformen som en fördel både privat och politiskt.

Det är branschtidningen Hem & Hyra som har kartlagt hur toppolitikerna i Skåne bor. Resultatet är slående: 90 procent av politikerna äger sitt boende i form av villa eller bostadsrätt.
Detta kan jämföras med den totala befolkningen, av vilken mer än var fjärde bor i hyresrätt. Siffran för Helsingborg ligger på 37 procent, enligt samma kartläggning.
Marcus Friberg (MP).Bild: Sven-Erik Svensson
Har det någon betydelse hur makthavarna bor?
Vi frågar Marcus Friberg (MP) – det enda av elva kommunalråd i Helsingborg som är skriven på en hyresrätt (på Stattena). Han ser det som en fördel att ha bott så större delen av sitt liv. Därigenom har han fått en insyn i hur tuff den delen av bostadsmarknaden kan vara.
– Man formar politiken utifrån hur man själv ser världen. Jag tror det är klokt att vi har en bredd där även toppolitiker kan bo i hyresrätt. Det kan behövas i en diskussion nu när det blir allt hetsigare (politiskt) kring vilka bostadsformer vi ska ha, säger han.
– Vi måste se till att det också finns bostäder att få för en billig peng.
Marcus Friberg är i ett läge där han ännu inte bildat familj. Men även om han skulle göra det, och trots en god lön som kommunalråd, kan han fortsatt se sig bo i hyresrätt.
– Det är en frihet. Det ger en större flexibilitet, där jag på tre månader kan byta. Och jag vill inte binda så mycket kapital i boendet.
Fakta

Så här bor stadens kommunalråd

Hyresrätt: Marcus Friberg (MP).

Småhus: Peter Danielsson (M), Eleonora Johansson (M), Christian Orsing (M), Maria Winberg Nordström (L) och Jan Björklund (S).

Bostadsrätt: Peter Janson (C), Lars Thunberg (KD), Anna Ingers (S), Maria Ward (S), Michael Rosenberg (SD).

Källa: tidningen Hem & Hyras undersökning.

Gå till toppen