Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Thobias Nilsson Montler tog EM-silver

MAI:s Thobias Nilsson Montler klarade sin hett eftertraktade mästerskapsmedalj när han tog silver i längdtävlingen vid inne-EM i Glasgow.
– Det känns fantastiskt. Jag är jätteglad, sa MAI-hopparen till HD-Sydsvenskan efter medaljceremonin.

Thobias Nilsson Montler tog EM-silver i längdtävlingen.Bild: LEE SMITH
För ovanlighetens skull avgjordes en final under förmiddagspasset.
– Vet inte om jag varit med om det någon gång tidigare. Men det är som det är. Jag ska inte klaga. Utfallet hade nog inte kunnat bli bättre.
Ända sedan Berlin-EM i somras har revanschlusten funnits där. Han blev bortdömd och missade medaljen som fyra i resultatlistan på ett byxskrap. Nilsson Montler noterades för 8,10 efter en omdiskuterad videomätning. Så det var en efterlängtad medalj, den första i seniorsammanhang.
– Såklart är det en revansch från Berlin. Att få kliva upp på pallen har funnits där hela tiden.
Glasgowtävlingen var det första mästerskapet i heldräkt. Det är sluthoppat med shorts som den ursprunglige sprintern egentligen gillar bäst att tävla i.
– Ja, det fanns hopp den här gången också med landningar som kunde ställt till det, sa Thobias Nilsson Montler.
I Glasgow fick 23-åringen kliva upp på pallen för första gången i mästerskapssammanhang.
– En speciell känsla. Det är många som grattat mig. Jag hade mobiltelefonen på flygplansläge under tävlingen. När jag satte igång den igen, då jäklar rasslade det till. Men det är bara kul med alla gratulationer.
Vilken duell det blev om segern.
Greken Miltiadis Tentoglou satte an tonen med 8,12 i den andra omgången. Nilsson Montler kontrade med personbästat 8,17 några minuter senare.
Läs också ”Kommer aldrig mer tävla i shorts”
MAI-aren fick till 8,13 i den tredje omgången och greken nosade rejält med 8,16 i fjärde omgången, bara centimetern kortare än Nilsson Montler.
I femte omgången fick Tentouglo till träffen som avgjorde. Han hoppade 8,38 - världsårsbästa - ett resultat som MAI-aren inte kunde matcha.
Trea blev serben Strahinja Jovancevic.
Medaljtrion i längdtävlingen.Bild: ANDREW BOYERS
– Att alla hade möjlighet till sex hopp gjorde nog att vi vågade chansa, att ge det där lilla extra. 8,38 var svårt att kontra på.
– Det är klart att man alltid siktar på guldet men 8.17 är jag nöjd med. Jag gick igång när Tentóglou hoppade 8.38 i femte och mitt sista var nog mitt längsta, kring 8.20, men med 1-2 centimeters övertramp.
Nilsson Montler kom till Glasgow som Europatrea (tvåa bland dem som är med i EM). Och han blev även trea i kvalet på 7,95.
Resultatet 8,17 var även kval till VM i Doha i sommar.
– Jätteskönt att ha klarat det också. Nu ska jag ta det lugnt några veckor sedan blir det förberedelser inför utesäsongen. Att ha lyckats på ett mästerskap ger stort självförtroende. Året har börjat bra, och det brukar bli längre hopp utomhus, sa Nilsson Montler.
Thobias Nilsson Montler i aktion i EM-finalen.Bild: ANDREW BOYERS
Thobias Nilsson Montler har funnit sig väl tillrätta i Göteborg där han jobbar som bankman och har meriterade Yannick Tregaro som tränare. Men han fortsätter att representera MAI och har inga planer att ändra på det.
– Jag och min tränare hade inte kunnat göra mer. Vi flyttade fram ansatsen lite för man vill inte ge bort något på plankan när det är final, men efter övertrampen flyttade vi tillbaka. Nu har jag en helt annan säkerhet i hoppningen jämfört med tidigare år och behöver inte tänka lika mycket.
– Vi kommer att hålla oss mycket hemma i Göteborg under våren, så när som någon vecka på Teneriffa.
Tränare Tregaro tror mycket på Nilsson Montler i framtiden.
– Han har snabbheten som han kan hoppa långt med. Men han behöver mer kraft för att kunna stå emot. Den tar tid att bygga upp, men han är ung och men jag ser en jättestor utvecklingspotential i honom.
Gå till toppen