Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny krögare ska driva Spångens gästgivargård

Ett nytt företag har anmält att man ska driva restaurangverksamhet på Spången. Den anrika gästgivargården har dragits med olika typer av anmärkningar, men idag finns inga aktuella klagomål.

Spångens Gästgivaregård hör till de klassiska skånska gästgiverierna och är inte minst känd från filmen Kalle på Spången med Edvard Persson.Bild: Patrik Renmark
Företaget som lämnat in en anmälan om registrering av livsmedelsanläggning till Söderåsens miljöförbund heter Spångab AB.
Samma företag har också skickat in en ansökan om alkoholtillstånd som nu är under utredning, enligt socialförvaltningen i Klippans kommun.
Elina Lidenhammar, står tillsammans med en kollega bakom Spångab AB:
Martin Olsson har lett verksamheten på Spången fram till nu.
Kommer du att vara med i verksamheten med det nya företaget?
– Jag äger fastigheten. Inte mer än att jag arrenderar ut, säger Martin Olsson.
Spångens gästgivargård har dragits med en del anmärkningar under senare tid. Nyligen dömdes det ut vite på grund av att man inte lämnat in uppgifter som Söderåsens miljöförbund begärt. I slutet av januari ledde problem med skadedjur till ett förbud mot att servera mat. Men sedan dess har restaurangen fått bukt med skadedjuren.
– De har gjort åtgärder, så det förbudet är hävt, säger Daniel Vernersson, miljö- och livsmedelsinspektör hos Söderåsens miljöförbund.
För ungefär ett år sedan blev gästgivargården av med sitt alkoholtillstånd. Spången hade ansökt om en utökning, men förvaltningsrätten drog in hela tillståndet att servera alkohol bland annat på grund av att det saknades uppgift om ansvarig.
Enligt Daniel Vernersson finns det inte några aktuella förelägganden om vite på verksamheten i dagsläget.
Spångens gästgivaregård är inte minst känd från filmen Kalle på Spången från 1939, där Edvard Persson sjöng sången med samma titel i sin roll som källarmästare Karl Jeppson. Den är ett av Skånes traditionsrika gästgiverier och en krog vid Spången som drevs av traktören Pål Lundberg är känd från 1846. Tio år senare blev Spången gästgivaregård och ordinarie station för postdiligensen.
Gå till toppen