Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Badmintonklubben håller på att växa ur hallen

Irene Svensson hade inte varit i Skäldervikens Badmintonklubb i mer än ett år innan hon blev ordförande i klubben. Nu brottas hon med angenäma problem.

Irene Svensson är född i Falkenberg men har under sina många år i östra Sverige längtat tillbaka till västkusten. Nu har hon landat i Ängelholm.Bild: Evelina Gunnarsson
Falkenbergsfödda Irene Svenssons egen badmintonkarriär kom inte längre än till motionsspel. När hon anade en talang hos sonen började han spela och Irene tog rollen som engagerad förälder.
– När vi spelade badminton hos några vänner upptäckte jag att sonen kunde träffa bollen och jag insåg att han kanske kunde bli någon för mig att spela mot. Så jag tog med honom till Fyrisfjädern Badmintonklubb i Uppsala där vi bodde då, säger Irene Svensson.
Sonen tävlade och gick på badmintongymnasium innan han lade racket på hyllan. Då hade Irene börjat spela på motionsnivå igen. 2016 flyttade hon efter sonen till västkusten, en plats hon längtat efter att få flytta tillbaka till. Hon slog ner bopålarna i Ängelholm där hon fått jobb som chefsstöd till kommundirektören Lillian Eriksson.
– Efter bara några månader här upptäckte jag Skäldervikens Badmintonklubb. Jag åkte hit för att fråga om jag kunde spela och har blivit väl mottagen, säger Irene Svensson.
Hon klev in i styrelsen och när tidigare ordförande Erik Säfsten ville trappa ner fick Irene frågan om att ta över.
– På papperet är det någon som ska vara ordförande. Men vi är fortfarande ett gäng som jobbar tillsammans. Jag kände att det här är ett kul gäng där alla jobbar för varandra, säger hon.
Klubben brottas med angenäma problem. Antalet aktiva har ökat och stundtals är de så många på träningarna att de inte får plats i hallen.
– Vårt största problem är hur vi ska ta hand om alla dessa barn och ungdomar och få in en tränare till dem. Någon som kan assistera och ta hand om ungdomsträningen. Vi ville se till att inga barn kommer i kläm och inte får spela.
Ska klubben utöka behövs större ytor eller fler träningstider.
Du känns som en riktig föreningsmänniska?
– Jag gillar att engagera mig. Jag har tidigare varit engagerad i en gymnastik och idrottsförening där vi hade mycket orientering och en aktiv gångsektion. Sen var jag engagerad i en golfklubb och i Friskis & svettis.
Vad har föreningslivet gett dig?
– Det är ett andningshål och något som är självvalt vilket gör att det ofta finns ett engagemang. Man får träffa så många härliga människor.
Irene uppskattar könsneutraliteten i sporten, som att tjejer kan spela i samma klasser som killar om det inte skulle finnas tillräckligt många tjejer anmälda till en tävlingsklass.
– Det är samma tempo och en sport man kan hålla på med hela livet.
Vad fascineras du av i sporten?
– Farten och intensiteten. Du utmanar hela tiden dig själv att ta bollen du missade förra gången och försöker hela tiden utveckla spelförståelsen.
– Man kan ha en skitdag också kommer man hit och kanske vinner ett set mot någon man inte brukar. Allt blir så himla roligt.
I Skäldervikens Badmintonklubb har Irene hittat hem. Hon brinner för sporten och för klubben i Skälderviken.
– Att den här lilla klubben lever och kan existera i den här tunga lagkonkurrensen där vi har både ishockey, volleyboll och fotboll.
Några tävlingar har det aldrig blivit för Irene. Men trots att sonen lagt racket på hyllan drömmer hon om att spela en mixed dubbel med honom någon gång.
Namn: Irene Svensson.
Ålder: 62 år.
Bor: Centrala Ängelholm.
Gör: Chefsstöd till Lillian Eriksson, kommundirektör, ordförande i Skäldervikens Badmintonklubb.
Gå till toppen