Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Två stolar är en för mycket.

Maria Wetterstrand och hennes uppdragsgivare, miljö- och klimatminister Isabella Lövin, under måndagens pressträff i Rosenbad.Bild: Pontus Lundahl/TT
Statlig utredare föreslår att biodrivmedel ska ingå i allt flygbränsle på svenska flygplatser om två år.
Statlig utredare sitter i styrelsen – och äger rejäl aktiepost – i bolag som tillverkar biodrivmedel av olika slag och som ser flygbränsle som en tänkbar framtida marknad.
Statlig utredare borde ha tänkt efter före.
Utredaren heter Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Bolaget heter Cortus Energy, med verksamhet i bland annat Höganäs.
Wetterstrand kallar kopplingen mellan utredningen och hennes engagemang i Cortus "väldigt långsökt". Cortus har ingen verksamhet i flygbränsle och ingen anläggning för flygbränsle, understryker hon i en intervju med Expressen. Det är först nyligen som bolaget börjat intressera sig för denna marknad.
"Det finns inga pengar i det här som läget är nu."
Men de som investerar i Cortus gör det inte för att tjäna pengar nu utan för att tjäna pengar i framtiden.
Det direkta sambandet till just Cortus är kanske obefintligt. Men inte sambandet till den bransch Cortus verkar i och som gynnas av utredningens slutsatser.
Att utredningens förslag får betraktas som högst modesta, att utredningens uppdrag var att ta ställning till hur – inte om – en övergång till biodrivmedel ska genomföras, spelar i detta perspektiv mindre roll.
Att Wetterstrand inte insett att kopplingen – kalla den långsökt – skulle leda till att såväl hennes integritet som utredningens slutsatser riskerar att ifrågasättas, är svårbegripligt.
"Glasklar intressekonflikt", anser korruptionsexperten Louise Brown.
På Expressens fråga om hon inte ser några problem i att sitta på två stolar samtidigt svarar Wetterstrand:
"Nej, det är så pass långt emellan."
Fast det är väl just då risken att dråsa i backen är som störst.
Gå till toppen