Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut om tiggeriförbud i Staffanstorp skjuts upp

Är tiggeri i Staffanstorp ett ordningsproblem? Onsdagens kommunfullmäktigemöte landade i att den frågan först ska utredas, innan något slutgiltigt beslut tas i frågan. Detta eftersom flera av oppositionspartierna gick samman och fick igenom en minoritetsåterremiss.

Något tiggeriförbud klubbades aldrig i Staffanstorp på onsdagen.Bild: Björn Lindgren/TT
I slutet av förra året kom avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, som gav Vellinge rätt att införa förbud mot att tigga på vissa platser i kommunen.
Moderaterna och Sverigedemokraterna vill se samma typ av regler i Staffanstorp, och nyligen gick förslaget igenom i kommunstyrelsen. På onsdagens fullmäktigemöte var tanken att förslaget skulle klubbas slutgiltigt. Men så blev det inte.
Omröstningen föregicks av en lång debatt, där Christian Sonesson (M) var först ut i talarstolen.
Han började med att säga att förbudet inte handlade om de enskilda tiggarna i Staffanstorp, utan om principer.
– Men jag menar att det inte är Staffanstorps ansvar, eller Sveriges ansvar, att ta hand om dessa medborgare. Det är en fråga för hemländerna att tag i.
Han fick medhåll av Margit Persson Békássy (SD) :
– Fattiga människor är inte problemet, problemet är att människor lever i misär. Sverige måste sätta press på EU-länderna.
Pierre Sjöström (S), som istället ville att att förslaget skulle avslås helt, menade att ett tiggeriförbud strider mot rätten att be om hjälp såväl som rätten att hjälpa.
– Ska verkligen en kommun begränsa en människas rätt att hjälpa en utsatt människa?
Han undrade samtidigt på vilket sätt tiggarna var ett problem för ordningen i Staffanstorp, eftersom det tiggeriförbud som det politiska styret vill se är tänkt att ingå i de lokala ordningsstadgarna.
– Jag har inte förstått på vilket sätt en sittande människa upplevs som störande. Vi ska bekämpa fattigdom, vi ska inte bekämpa Cristina, sa Pierre Sjöström och syftade på en av de personer som tigger i Staffanstorp.
På den punkten fick han medhåll av Kristdemokraterna, som ville att det först skulle utredas om tiggeriförbudet är ett ordningsproblem i Staffanstorp, och hur handlarna upplever det hela.
KD fick med sig MP, L, och C på sitt yrkande.
Efter omröstning stod det klart att de fått igenom en så kallad minoritetsåterremiss. Ärendet ska alltså utredas ytterligare innan ett slutligt politiskt beslut tas i frågan.
Gå till toppen