Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekonom: ”Wetterstrandeffekt” bakom aktieuppgång

Aktien för biobränsleföretaget Cortus Energy har stigit med 85 procent på en vecka. – På sätt och vis är det en Wetterstrandeffekt, säger sparekonomen Frida Bratt.

Den särskilde utredaren Maria Wetterstrand överlämnar utredningen om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget till miljö- och klimatminister Isabella Lövin under en pressträff i Rosenbad.Bild: Pontus Lundahl/TT
Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand anklagas för att vara jävig i den flygbränsleutredning som hon lett. Hon har suttit i biobränsleföretaget Cortus styrelse, ägt aktier i bolaget och dessutom köpt aktier under utredningens gång.
Enligt Finansinspektionens insynsregister har Maria Wetterstrand senast i april förra året tecknat 295 000 aktier för 40 öre styck. Enligt ägardatatjänsten Holdings hade hon sammanlagt 615 000 aktier den 31 december, skriver Affärsvärlden.
I måndags började aktien sticka iväg i samband med att företaget presenterade att en anläggning i Höganäs godkänts och att man fått tillstånd att påbörja driftsstart med naturgas. Än har företaget långt kvar vad gäller produktion av biobränsle. Men den största börsuppgången beror enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, på Maria Wetterstrand själv och den uppmärksamhet som hennes misstänkta jävsituation fått i medierna. På en vecka har aktien gått upp med 85 procent. Hon menar att man kan prata om en "Wetterstrandeffekt".
– Ja men det kan man, om man med det tar in medieeffekten. Det var inte många som kände till det här bolaget tidigare mer än de mest inbitna. På så sätt är det en Wetterstrandeffekt, säger Frida Bratt.
Några andra bolag som verkar inom förnyelsebar energi, exempelvis Soltech Energy, Etrion och Eolus Vind, har inte sett motsvarande uppgång de senaste dagarna.
Vad gäller anklagelsen om att Maria Wetterstrand suttit på dubbla stolar säger Frida Bratt att det är anmärkningsvärt och märkligt att hon tillåtit sig hamna i en intressekonflikt.
– Det är mer en diskussion om det är passande eller inte. Det ser inte snyggt ut.
Samtidigt har en liten varningssignal dykt upp för Cortus Energy. I tisdags blev det enligt Affärsvärlden känt att företagets finanschef Thomas Lahti sålt en halv miljon aktier för 35 öre styck.
– Det verkar inte ha haft någon effekt, å andra sidan kanske det överskuggas av de senaste dagarnas nyheter. Men det är alltid så att när en sådan nyckelperson säljer aktier så tas det som en varningssignal generellt, säger Frida Bratt.
Gå till toppen