Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köpenhamn hotar ta elskotrar i beslag om inte reglerna följs

Det svenska elskoterföretaget Voi Technology har fått tio dagar på sig att följa lagar och regler i Köpenhamn. Annars hotar polisanmälan och konfiskering av elskotrarna.

Elskotrar av märket Voi parkerade på Triangeln i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Det skriver Köpenhamns stad i ett pressmeddelande.
Sedan nyåret har hundratals elektriska skotrar placerats i Köpenhamn för att sedan hyras ut via appar. På liknande sätt har det under lång tid varit möjligt att hyra cyklar i Köpenhamn. Men leverantörerna har inte nödvändiga tillstånd, menar Köpenhamns stad.
”Vi har länge följt utvecklingen i området. Baserat på vår egen tillsyn och synpunkter från Köpenhamnarna kan vi konstatera att hyra sker från kommunens mark” skriver staden.
”För att få slut på den illegala uthyrningen” ställs nu hårda krav på företagen Voi och Tier, som hyr ut elektriska skotrar, och Donkey Republic, som hyr ut cyklar.
Kommunen kräver nu att cyklar och elektriska skotrar som hyrs ut till allmänheten tas bort från trottoarer och från allmänna cykelställ.
Vois chef i Danmark, Eric André, menar att företaget följer reglerna.
–Vi arbetar inom lagens ramar och vi är mycket uppmärksamma på att anpassa oss till den danska lagstiftningen, har han tidigare sagt till danska TV2.
I Malmö har uthyrningen av elektriska skotrar fått politikerna att agera. Parkeringsvakter och polis uppmanas göra fler kontroller av elskotrar. En utredning har också påbörjats om det är möjligt att förbjuda dem i visa delar av staden.
Gå till toppen