Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågen rullar mellan Lund och Malmö efter omfattande tågstopp

Klockan 09.06 på torsdagens förmiddag rullade det första tåget mellan Malmö och Lund efter det omfattande tågstopp som inleddes vid 18-tiden på onsdagen.

Köer på Lund C under torsdagsmorgonen.
Ersättningsbussar på rad utanför Malmö C.Bild: Patrick Persson
Stoppet inleddes klockan 18.27 på torsdagen och inledningsvis var prognosen att trafiken skulle kunna återupptas tidigast 04.30. Under natten kom sedan uppgifter om att stoppet beräknades pågå till 09.00 på torsdagsmorgonen och klockan 07 meddelades att felet var åtgärdat.
– Problemet är nu löst och vi är försiktigt positiva till att komma igång med trafiken något tidigare än aviserat, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken.
Klockan nio kom så beskedet som alla resenärer väntat på: klockan 09.06 rullade det första Öresundståget från Malmö C till Lund och sex minuter senare gick det första Pågatåget i motsatt riktning.
– Det kommer bli en del följdförseningar och en del inställda tåg. Dels på grund av att vi har tåg och vagnar på fel platser och dels för att det även gäller vår personal. De har ju inte heller kunnat ta sig till sina jobb när trafiken stod still. Men vi hoppas att det ska lätta upp under dagen och gå ordinarie under eftermiddagen, säger Skånetrafikens pressinformatör Anders Engzell som uppmanar resenärer att vara extra uppmärksamma på utrop och trafiktavlor.
Under onsdagskvällen hade Trafikverket tekniker på plats som arbetade med felet. Under kvällen fick resenärer på ett X2000 tåg från Stockholm besked om att det berodde på en avgrävd kabel. Trafikverket kunde senare bekräfta att det rörde sig om ett kabelfel.
Tågförbindelser i hela Skåne och ”i hela södra Sverige” påverkades av stoppet, uppgav Trafikverket.
Enligt Trafikverket så körde bussar i pendeltrafik i ”begränsad omfattning”. Under kvällen och morgonen trafikerade mellan 15 och 20 ersättningsbusar sträckan Malmö - Lund.
– Kapaciteten är ju aldrig tillräcklig. Men jag tror att det fungerat hyfsat, säger Anna Fjellner.
Resenärer på ett X2000-tåg från Stockholm blev stillastående i Eslöv utan prognos för när det kunde fortsätta. Flera passagerare gick av tåget för att fortsätta på egen hand.
Ett annat snabbtåg från Stockholm stannade i Kävlinge klockan 21.10, berättar en resenär. Passagerarna fick inte besked om när tåget skulle kunna köra vidare och det blev ingen ersättningsbuss. De fick ta taxi och vanliga bussar.
Bild: Patrick Persson
Tågresenärer på Lunds central studerar informationstavlorna.
Tågresenären Lotta Ericsson är en av de många som påverkades av tågstoppet och tågförseningarna under kvällen.
– Jag åkte från Malmö hem till Lund och tågresan tog en timme och tjugo minuter. Tåget körde sakta fram till en signal och väntade där. Detta upprepades sedan.
– Det är ofta jag pendlar på sträckan och det är ofta förseningar. Det är inte bra. Man undrar om det är eftersatt underhåll eller vad det är som gör att man inte kan transportera folk från A till B.
Resenärer och Skånetrafikens reseinformatörer på Malmö C under onsdagsmorgonen.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen