Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tätare provtagningar av Hyllingevallen

De senaste vattenproverna från den förorenade bullervallen i Hyllinge visar förhöjda värden. Nu ökar kommunen övervakningen genom tätare provtagning.

Konsultföretaget WSP utför vattenprovtagningar från Hyllingevallen var nionde månad. Syftet är att se till att inte oacceptabla mängder föroreningar sprids men också att bedöma om dräneringsvattnet kan ledas direkt ut i Vege å, vilket är målet.
I början av maj 2018 gjordes provtagningar som visade förhöjda värden av föroreningar och värden som i vissa fall även överstiger gränsvärdena. I vissa grundvattenrör som proverna togs var värdena för både natrium och fosfor mer än dubbelt så högt jämfört med mätningen 2010.
I dräneringsvattnet var värdena för koppar, krom och vanadin mer än dubbelt så höga som vid mätningen 2010. Men den varma och torra våren 2018 gör att värdena inte nödvändigtvis är representativa.
– Vi hade haft så fint väder så då var allt koncentrerat och vattennivåerna låga. Sen rör sig värdena hela tiden, säger Åstorps kommuns miljöchef Anders Aronsson.
Redan 2010 såg man att föroreningarna från vallen påverkat grundvattnet och så kommer det se ut en tid framöver, enligt Anders Aronsson.
– Det är framförallt natrium och fosfor eftersom det var det man la på vallen. Det har lakat ner i marken och värdena är fortfarande förhöjda eftersom marken har buffrat upp mycket av detta. I Hyllinge är det lera så där rör sig dessutom grundvattnet långsamt, säger han.
För att få en bättre bild av läget föreslog WSP att man skulle ta prover med tätare intervall, var tredje eller var fjärde månad. Det förslaget har bygg- och miljönämnden sagt ja till.
– Då får vi en snabbare bild av ett eventuellt läckage och kan se vart det bär hän, säger Anders Aronsson.
Vallen i sig är sanerad, enligt Anders Aronsson, de förorenade massorna grävdes bort tills markens föroreningar låg inom riktvärdena innan rena massor lades på igen. Att rasta hundar eller leka i området är därför inga problem, menar han.
Grundvattnet i området är heller inget som allmänheten kommer åt och dricksvattnet i Åstorp kommer från Kvidinge.
Gå till toppen