Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Helt obegripligt, Maria Wetterstrand.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det går helt enkelt inte ihop. Hur hamnade hon här?
Maria Wetterstrand viftar bort alla misstankar och anklagelser om att det var fel att sitta i styrelsen för och äga aktier i ett bolag som forskar på biobränsleområdet – och på sikt kan komma att börja tillverka bränslet – samtidigt som hon utredde frågan.
En utredning som föreslår obligatorisk iblandning av biobränsle.
Hon berättade om sitt styrelseuppdrag, men först i början av februari när det beslöts att bolaget skulle utvecklas mer mot flygbränslehållet såg hon en koppling – och informerade om aktierna.
”Jag ångrar inte någonting. Jag har aviserat styrelseuppdraget öppet och tydligt, och jag har gjort utredningen som tagits emot bra och positivt”, säger hon i P1-morgon (6/3) i SR.
Den viktiga frågan är om utredningens saklighet påverkats, anser Wetterstrand, och hävdar att ingen har ifrågasatt resultatet.
Utan att se hur trovärdigheten nu hotar eroderas.
Det är som att hon inte förstår kritiken nu, inte fattar varför många är upprörda och talar om intressekonflikt, insiderfel eller jäv.
Hon framstår helt enkelt som aningslös. Inte omdömesgill, klipsk och känslig för hur saker uppfattas, vilket tidigare varit hennes signum.
Som språkrör upplevde hon att reportrar var ute efter henne, berättar Wetterstrand i en färsk intervju i Dagens Nyheter (2/3):
”Det fanns en stark önskan att komma åt mig med någonting, eftersom jag hade väldigt höga förtroendesiffror. Då fanns det inget intresse för politik egentligen, utan det var bara fokus på om man släckte lampan på Earth hour och vilken bil man körde och vilka kvitton man hade lämnat in till riksdagen och vilka vabdagar som man hade tagit ut.”
Hon visste att förtroende är en skör vara och blev "lätt paranoid", även om hon inte hade något att dölja. Och förbjöd sin dåvarande man – den finske politikern Ville Niinistö – att ta med sin bil från Finland: ingen fick misstänka att hon smet från trängselavgiften i Stockholm genom att åka i en utlandsregistrerad bil.
”För man vet att medierna kan förstöra ens liv och omöjliggöra hela ens framtida karriär.”
Som politiker klarade hon sig undan skandaler. Nu står hon mitt i en.
Hur hon hamnade där, hur hon inte såg det andra ser, är svårt att förstå. Obegripligt, helt enkelt.
Gå till toppen