Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stormvarning och blötsnö när Skåne står inför blåsig helg

Det blir en heldag med blåst i Skåne på fredag. Under några timmar mitt på dagen kan skåningarna vänta sig stormstyrka. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och räddningstjänsten förbereder sig.

Räkna med en blåsig helg, under fredagens eftermiddag kan vindstyrkan i stormbyarna nå upp emot 30 meter per sekund.Bild: Michael Probst
De stormiga utsikterna för fredagen beror på ett lågtryck som passerar österut. Det skapar hårda vindar över Skåne.
– Det kan kortvarigt komma upp i stormbyar på 25-27 sekundmeter. Därför har vi gått ut med en klass 2-varning, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI.
En klass2-varning innebär att det bland annat kan finnas risk för skador på byggnader och elförsörjning. Större delen av dagen kommer vindarna dock att hålla sig kring 14 till 16 meter per sekund.
– Det kommer att vara blåsigt från morgon till kväll, men just stormstyrkorna kommer ligga i från middagstid till ungefär klockan tre på eftermiddagen, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Även danska DMI har gått ut med en varning. DMI varnar för vindar med stormstyrka på 25-28 sekundmeter vid bland annat Helsingör.
Räddningstjänsten Syd förstärker den inre och yttre ledningen inför fredagens hårda vindar.
– En klass 2-varning brukar resultera i ett ökat antal samtal till SOS. Därför ökar vi bemanningen, säger Håkan Månsson, inre befäl.
Räddningstjänsten Nordväst har ett möte på fredagsförmiddagen med anledning av vädervarningen.
– Vi kommer att ta beslut om man ska bilda någon form av stab som man brukar ha om det är en vädervarning klass två eller tre. Nu är det här en vardag så det är rätt så mycket folk som jobbar. Men då kan man ta beslut om man ska förstärka på något sätt, säger Kenneth Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten.
Den blåsiga prognosen står sig över hela helgen och väntas få sällskap av både regn och, särskilt i inre delarna av Skåne, av en del blötsnö. Temperaturen väntas ligga på mellan tre till sju grader.
Gå till toppen