Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tågtrafiken stoppas på flera linjer i Skåne inför väntade stormvindar

Trafikverket stoppar tågtrafiken på flera sträckor i Skåne under helgen på grund av väntade stormvindar. Bland annat mellan Helsingborg och Ängelholm, mellan Helsingborg och Simrishamn och mellan Malmö och Ystad. Trafiken kan med kort varsel stoppas på fler sträckor.

– Vi stoppar trafiken på banor som vi inte har trädsäkrat. Där kan stå träd intill banan som kan falla ner på grund av vinden, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde syd.
– Då vill vi absolut inte köra tåg på de banorna. Det kan innebära en stor fara både för tågen och resenärerna.
Tanken är att på sikt trädsäkra alla banor.
– Men det är ett långt projekt som tar tid. Det finns också träd som vi inte får ta bort för att de står i ett naturreservat eller liknande.
Stoppet för tågtrafiken inleds klockan 14 och väntas fortsätta till klockan 12 på söndag på vissa sträckor.
SMHI har utfärdat en klass-2 varning och vindar med stormstyrka väntas under fredag eftermiddag och natten till lördag. Det väntas västliga till nordvästliga stormbyar på 25-27 meter i sekunden.
Pågatågen ställs in på sträckan Helsingborg – Ängelholm och omvänt. De ställs också in mellan Helsingborg och Simrishamn via Teckomatorp, liksom mellan Malmö och Ystad/Simrishamn.
De ställs även in på sträckan Helsingborg – Åstorp. Öresundståg ställs in på sträckan Maria –Helsingborg.
Pågatågen mellan Kristianstad och Karlshamn ställs också in, liksom Öresundståg mellan Kristianstad och Karlskrona.
– Snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kör en annan väg och ankommer inte i Helsingborg, säger Joanna Ljunggren, pressinformatör på Trafikverket.
– Sedan kan fler sträckor komma att stängas med kort varsel. Det beror helt på utvecklingen av väderläget. Vi håller tummarna.
På lördag väntas vissa av sträckorna öppnas tidigast klockan 12 efter att de kontrollerats och eventuella reparationer genomförts.
Skånetrafiken meddelar att även regionbusstrafiken kan komma att påverkas av de hårda vindarna.
Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta tågbolagen för mer detaljerad information och för att få besked om det blir någon ersättningstrafik.
Fakta

Linjer där tågtrafiken stoppas

Pågatåg:

Helsingborg – Åstorp

Kristianstad – Karlshamn

Simrishamn – Helsingborg via Teckomatorp

Malmö– Ystad/Simrishamn

Helsingborg – Ängelholm

Öresundståg:

Kristianstad – Karlskrona

Maria – Helsingborg

Trafikverket eller tågbolagen kan stoppa trafiken med kort varsel även på andra sträckor.

Gå till toppen