Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wetterstrand: Inte jobbat med flygbranschen

Maria Wetterstrand tillbakavisar bestämt att hennes arbete som vd för ett finskt kommunikationsbolag innebär jäv. Hon har aldrig arbetat med flygbranschen, förklarar hon för TT, och hon har noga sett till att undvika jäv i sin egenskap av vd och flygbränsleutredare.

Maria Wetterstrand. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand har under veckan fått kritik för att ha suttit på dubbla stolar i flygbränsleutredningen. Wetterstrand sitter i styrelsen för och äger aktier i biobränsleföretaget Cortus Energy vars verksamhet påverkas av utredningen.
Nu kommer nya uppgifter i Altinget.se om hennes arbete som vd för ett finskt kommunikationsbolag, men där finns absolut ingen risk för jäv, enligt Maria Wetterstrand själv.
– Jag var tydlig med det. Jag gjorde klart redan innan jag började att jag var begränsad av mitt uppdrag i flygbränsleutredningen, säger hon till TT.
Maria Wetterstrand arbetar som vd för det finska kommunikationsföretaget Miltton Purpose sedan 2017. Företaget ingår i den finska koncernen Miltton Group, som har kunder inom flygbranschen, bland annat Finnair och finska motsvarigheten till Swedavia, Finavia. Dessutom med biobränsleföretaget Neste.
Men Maria Wetterstrand själv har noga deklarerat att hon inte kan arbeta med flygbranschen, försäkrar hon. Dotterbolaget Miltton Purpose har därför aldrig haft sådana kunder, förklarar hon.
Hon tycker att det är skönt att ingen hittills ifrågasatt själva flygbränsleutredningens resultat, trots all uppståndelse kring henne och hennes engagemang i bolaget Cortus.
– Det är det allra viktigaste för mig. Utredningens förslag är stabila. Vi skulle kommit till precis samma resultat även om jag inte suttit i Cortus styrelse. Det är ingen som har anklagat utredningen för osaklighet, säger Maria Wetterstrand.
Gå till toppen