Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter skandalerna: SSU fick ny ordförande under tumultartat möte

Electra Ververidis blir ny ordförande i skandalomsusade SSU Skåne. Det stod klart på lördagseftermiddagen, efter en tidvis dramatisk distriktsårskonferens på Kockum Fritid i Malmö.

Electra Ververidis. Arkivbild.Bild: Britt-Mari Olsson
Media var inte välkomna när SSU Skåne höll sitt årliga möte för medlemmarna. Ordföranden Mansour Ahmed, vice ordförande Khloe Abdel Wahab och en ytterligare styrelseledamot avgick i höstas efter att Kvällsposten avslöjat antidemokratiska inslag på såväl möten som i inlägg på sociala medier.
SSU Skåne lade därefter fram en åtgärdsplan som ungdomsförbundet arbetat med sedan dess.
Valet av ny styrelse försenades flera timmar. Det fanns ett förslag till ändring av stadgarna för att minska styrelsens storlek från elva till sju ledamöter. Men det röstades ner. Valberedningen, som bara tagit fram förslag till sju styrelseledamöter, fattades alltså fyra kandidater och fick fullt sjå att hitta fler kandidater.
Då och då sprang gråtande medlemmar ut i korridoren, utan att vilja berätta vad som hänt.
När den nya styrelsen valdes, och journalister fick komma in på mötet, gick en medlem upp i talarstolen och protesterade mot valberedningens förslag.
Han blev tillsagd av mötesordföranden, men ville inte gå av podiet.
– Då får ni klippa strömmen.
Tilltaget slutade med att ett tjugotal medlemmar gick fram till mötets ordförande och lämnade in sina röstkort i protest.
Mediha Pir Hosseinian, sammankallande i valberedningen:
– Electra Ververidis har visat att hon är bra på att värva medlemmar, hon ser potentialen i varje medlem och är ständigt mån om att samtliga medlemmar ska känna sig välkomna. Det är styrkor vi tror kommer vara viktiga.
– Med henne i spetsen är jag övertygad om att distriktet kommer nå nya höjder, sa hon.
Malmöbon Electra Ververidis är 24 år och har haft flera uppdrag inom SSU, bland annat som distriktssekreterare.
– Jag känner mig ödmjuk och stolt över att ha fått förtroende att leda distriktet, säger hon.
Hur skulle du beskriva stämningen i SSU Skåne nu?
– Jag kan beskriva stämningen som god, det har skett ett otroligt bra arbete under hösten och vi har jobbat stenhårt med att implementera den handlingsplan som togs fram.
Efter höstens skandaler har SSU Skåne infört en kandidatförsäkran för att alla som åtar sig förtroendeuppdrag ska känna till socialdemokratins grundläggande värderingar.
Electra Ververidis vill inte uttala sig om höstens förtroendekris:
– Jag väljer att blicka framåt och fokusera på den läkningsprocess som är igång.
Fakta

Electra Ververidis

24 år, medlem i SSU sedan 2014.

Politisk förebild: Olof Palme.

Gå till toppen