Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många frågetecken inför det nya slutspelet

Engelholm börjar den nya mästarjakten mot Hylte/Halmstad – men hur blir det med Örkelljungas slutspel?

Här har volleybollförbundet gjort en bild över hur det nya SM-slutspelet ska fungera och nästa helg är det dags för de första matcherna på stegen.
Den här helgen avslutas volleybollens nya play off-serier och nästa veckoslut är det dags för de första SM-matcherna. Även där testas en ny variant, med en hel del frågetecken som ska redas ut.
– Det är krångligt och jag tycker själv att det blivit för svårt för publiken, säger Fredrik Tågsjö, sportchef i EVS. Många förstår helt enkelt inte vad vi sysslar med.
När ishockeyn började laborera med sina kval och slutspel, får många år sedan, illustrerades allt med en smått klassisk bild som gick under namnet kärnkraftverk. Volleybollens nya slutspelsträd har ett liknande upplägg, med olika pilar hit och dit, och det märkligaste är kanske att förlorarna i de första kvartsfinalerna INTE är utslagna.
– Vinner man sina matcher är det inga konstigheter. Men upplägget bäddar tyvärr också för mycket spekulationer och det är ju inte alls bra för sporten, säger Fredrik Tågsjö. Faktum är till exempel att trean i play off kan få möta lägre rankade lag än ettan, i semifinal.
De regerande mästarna avslutar play off-serien under lördagen, med en betydelselös bortamatch mot Gislaved. Det är nämligen redan klart att det blir Engelholm–Hylte/Halmstad i kvartsfinal 1, att Örebro får möta Lindesberg i kvartsfinal 2 och att Gislaved måste spela åttondel.
– Så ville vi ju inte ha det, inser Fredrik Tågsjö. Nu är det bara spännande i play off in, där Lund kan snuva Svedala på den sista platsen i slutspelet.
På herrsidan är det desto mer öppet och det gäller inte minst Örkelljunga. Laget har redan spelat färdigt, men placeringen är högst oviss.
– Jag funderade på det, när vi mötte Sollentuna senast, men jag tror aldrig att vi varit inblandade i en serie som varit så jämn, säger ÖVK-basen Bengt Olsson. Nu missade vi tyvärr chansen att säkra en egen plats i slutspelsträdet, så vi måste avvakta andra resultat.
Örkelljunga ligger trea, men både Linköping (som möter Falkenberg) och Sollentuna (som tar emot Hylte/Halmstad) kan smita förbi. I så fall slutar NV-skåningarna på femte plats och då väntar en åttondelsfinal, mot trean i play of in.
– Det är ju en av nackdelarna med det här systemet, att det är svårare att planera. Vi ville köra en träff med vårt nätverk, men inte förrän på söndag vet vi när vi har nästa hemmamatch.
Annars är både Bengt Olsson och Fredrik Tågsjö positiva till årets nyheter:
– Det är för svårt för publiken att förstå. Men det har skapat många jämna matcher och det var ju meningen.
Gå till toppen