Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alaa från Helsingborg till forskarfinal i Stockholm

Med prover på bränd jord och en god portion vilja har Alaa Aldaif gått vidare till Sverigefinal. Hennes bidrag är ett av 55 som ingår i Unga forskares stora tävling och utställning i Stockholm.

Mätningarna av bränd jord har gett Alaa Aldaif en plats i Unga forskares Sverigefinal.Bild: Björn Lilja
Alaa Aldaif från Helsingborg är uppväxt i Nässjö och har alltid betraktat sig som en skogsmänniska. När bränderna i Dalarna och Norrland rasade som värst i somras blev hon därför väldigt berörd. Men hon funderade också på om det fanns något som var positivt med bränderna. När hon sedan skulle välja projekt att arbeta med i trean på naturprogrammet på Jensen gymnasium var valet enkelt.
– Jag ville se om det fanns några fördelar och lyfta fram dem i ljuset, säger hon.
Istället för att ta sig hela vägen till Norrland för att ta prover på jord fick hon tips om ett område på Söderåsen där det hade brunnit och åkte dit.
– Där hämtade jag tre prover – på bränd, halvbränd och obränd jord, berättar hon.
Därefter kollade hon pH-värdena, näringsvärden och provodlade. Resultatet blev tydligt.
– Näringshalten ökade med 23 procent i bränd jord. Det beror på att branden frigör näringsämnen från liv och rötter.
Alaa Aldaif har aldrig nöjt sig med att veta att saker och ting förhåller sig på ett visst sätt. Hon vill också veta varför. Därför passar det här arbetet henne bra, tycker läraren Ida Svenback som var den som tipsade eleverna om tävlingen.
– Svedjebruk är visserligen känt, men det verkar inte ha gjorts någon forskning på eller mätts hur mycket näringshalten ökar, säger Alaa Aldaif.
Hon har varit i kontakt med flera forskare i ämnet, lagt ner åtskilliga timmar på sitt arbete, även utanför skolan och varit i Lund och gjort vissa tester.
I tisdags var det semifinal bland annat i Lund och där var hon en av fyra som gick vidare.
– Det var helt overkligt. Jag gick omkring med ett leende hela dagen, säger Alaa Aldaif.
Nu väntar Sverigefinal i Stockholm 27–29 mars där hennes bidrag ska mäta sig med 54 andra. Totalt har 667 deltagare varit med i 376 projekt. Förutom själva finalen ska hon under tre dagar besöka olika forskningsföretag, gå på föreläsningar och delta i Unga forskares utställning.
– Det ska bli jätteroligt att träffa andra unga forskare, säger Alaa Aldaif.
– Bra att ha i sitt cv också, säger Ida Svenback.
Från nordvästra Skåne har även Agnes Högfelt och Cassandra Liljekvist på Ängelholms gymnasieskola gått vidare till final. De deltar med projektet droger i avloppsvatten.
Fakta

Unga forskare

Unga Forskare är ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samt deras roll i samhället. Förbundet grundades år 1977.

Gå till toppen