Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Olofsson: ”Argumenten för att sälja Öresundskraft är starka.”

Bild: Erik Nylund
Minns någon idag tumultet kring försäljningen av den statliga juvelen i företagskronan, Vin & Sprit AB? Skulle staten kamma hem miljarderna eller nöja sig med att statskassan försågs med årliga rejäla tillskott. 2008 sålde staten företaget till den franska alkoholjätten Pernod Ricard för 53 miljarder kronor.
Exemplet med Vin & Sprit är förvisso speciellt med tanke på att det ifrågasattes om staten skulle uppträda som aggressiv alkoholsäljare på världsmarknaden.
I Helsingborg debatteras nu i högt tonläge en lokal storaffär som inte handlar om alkohol utan om energi. Det lokala energibolaget Öresundskraft har träget betalat in många miljoner årligen till stadskassan. Men nu tycker den sittande kommunledningen att det är dags att försöka sälja. Oppositionen motsätter sig detta.
Den framtida energimarknaden bedöms som svår och osäker för mindre aktörer. Vinsterna riskerar minska. Kritikerna avfärdar detta och menar att bolaget till exempel kan liera sig med andra kommunala energibolag. Och precis som när det gäller Vin & Sprit är känslorna starka. Kommuninvånare har till och med anmält sitt intresse för att köpa aktier. Att sälja blir som att elda med inredningen.
Kommunledningen vill förvalta och fondera de miljarder man får in vid en försäljning. De ska på så sätt betalas ut till annan kommunal verksamhet.
Moderaterna har alltid varit avvaktande inför offentlig företagsverksamhet. En liberal grundtanke är att offentligt ägande av kommersiella verksamheter inte är en självklarhet. Socialdemokraterna har odlat den gamla tanken om den allmänna nyttan, att samhällsviktiga verksamheter kan styras och kontrolleras.
Öresundskraft gick häromåret på en, om uttrycket tillåts, rejäl stöt när en anställd i det danska moderbolaget spekulerade på elmarknaden där och många miljoner förlorades. Kanske har kommunledningen blivit skotträdd?
En försäljning har prövats tidigare och fallit igenom. Den kan gå samma väg igen. SD är ett bräckligt stöd för en kommunledning och blir protesterna för stora svänger ett populistiskt parti lätt.
Strikt kommersiellt är det svårt att svara på frågan om en försäljning är rätt eller fel. Då måste man ha kunskap om den framtida elmarknaden. Politikerna kan fritt plocka bland argumenten och knappast motbevisas i realtid. Till detta kommer att många av de beräkningar som görs inför en eventuell affär inte är offentliga.
Argumenten för att sälja Öresundskraft är starka. Jättarna kommer att bli alltmer dominerande på energimarknaden. Staten kommer troligen att reglera den mer och mer. Affärerna kommer att bli mer komplexa och riskfyllda. Men det vet även potentiella köpare och det påverkar priset.
2008 kammade staten in miljarderna för Vin & Sprit. Helsingborgs kommun bör åtminstone undersöka förutsättningarna för att göra det med sitt energibolag. Då vet kommunen i alla fall vilka pengar den har att förvalta och spendera framöver.
Gå till toppen