Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Att bara hänga med Greta Thunberg räddar inte klimatet.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Alla vill finnas på bild med Greta Thunberg, 16-åringen som talar klarspråk om klimathotet och vuxenvärldens senfärdighet. Alla vill förknippas med henne: FN:s klimatkonferens, World Economic Forum i Davos, EU-kommissionen, Skavlan, Frankrikes president Emmanuel Macron …
En av fjolårets mest inflytelserika tonåringar i Time Magazine. Årets kvinna. En megastjärna med klar röst, fötterna på jorden och många följare: den 15 mars väntar demonstrationer över hela världen, Fridays for future.
Låt detta vara sagt först som sist: uppmärksamheten är välförtjänt. Klotet behöver denna inspiratör, detta dåliga samvete, denna blåslampa i ändan på beslutsfattare – och andra vuxna – som prioriterar fel.
Men när elever i skola efter skola nu lämnar sina bänkar för att göra samma sak börjar tveksamheten gnaga lite. Ja, de är oroliga, ja, klimatet är hotat, ja, hon har rätt. Det är fint med engagemang och går förstås att argumentera för att en utbildning inte är mycket värd om världens framtid går åt skogen. Ändå väcks frågan om det inte vore smartare att skaffa sig en bra utbildning för att rädda världen på riktigt.
När vuxna sällar sig till protesterna blir det ännu knepigare. Vad vill de? Vilka är kraven? Förslagen?
Det handlar ju trots allt inte om att det finns enkla lösningar som inte genomförs bara för att någon är dum och behöver övertalas med protester och plakat i största allmänhet.
Riktig tokigt blir det när politiker försöker rida på denna våg för att visa att de minsann hänger med. Lite oklart i vad. För Greta Thunberg sitter inte på svaren. Hon kan inte rädda världen, bara påminna om att den behöver räddas.
Klimatoro i sig gör ingen nytta, kraven behöver definieras, det måste handla om åtgärder som biter, om stöd för bistra beslut. Energin ska läggas på något konkret. Något mer än att bära plakat och hänga med Greta Thunberg.
Gå till toppen