Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ann Lingebrandt: Ai Weiwei är stjärnan som alla kommit för att lyssna på

Fullsatt när en av Kinas mest kända dissidenter besökte Malmö stadsbibliotek.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei och poeten Yang Lian.Bild: Johan Nilsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Är konst ett universellt språk? Det är kvällens första fråga och skulle publiken på Malmö stadsbibliotek fått svara hade det nog blivit ett rungande ja. Det är fullsatt redan en timme innan samtalet mellan de två kinesiska kulturcelebriteterna ska börja. Folk sitter på golvet, står i trapporna, fyller alla våningsplan. Ett tag senare stängs dörrarna och inga fler släpps in.
Ai Weiwei svarar mer strävt att han går sin väg när han ser konst som är så arrogant att den inte vill göra sig förstådd.
Läs också ”Det här är en tid då en konstnär också måste vara en tänkare”
Det råder ingen tvekan om att det är konstnären Ai Weiwei som är stjärnan alla kommit för att lyssna på, även om den gamle vännen Yang Lian är en poet med världsrykte och den mer talträngde av de två. Ai Weiwei ger ett mer svårflörtat intryck, men när han väl öppnar munnen har han en trumpen humor som drar ner skrattsalvor.
Förhållandet till språket är ett tema som genomsyrar samtalet, lett av konstchefen Daniel Birnbaum. Yang Lian kom att tillhöra de så kallade dunkla poeterna, för att han ville skriva på ett språk som inte förorenats av propagandan. En av kommunisternas största framgångar var att döda det kinesiska språket, slår Ai Weiwei fast.
Läs också Yang Lians dunkla poesi lär oss att dö
På frågan om det finns hopp för mänskligheten menar han att vi har alla orsaker att vara glada, eftersom vår jord och vår art är så unika. Samtidigt lever vi i en självmordsbenägen civilisation.
Jag är en lycklig person, svarar Yang Lian.
Sorgligt nog, replikerar Ai Weiwei.
Gå till toppen