Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Beslutsfattarnas försvar visar maktfullkomlighet

Maktens boning i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Intervjun som görs i lördagens HD med Peter Danielsson och Ulf Krabisch, visar åtminstone för mig, hur maktberusning kan leda även de bästa på villospår. Ett eventuellt kommande beslut att sälja Öresundskraft kommer säkert att beröra mer än 150 000 personer. Många av dessa är oroliga för att ett eventuellt beslut att sälja Öresundskraft kommer att påverka deras kostnader för el och värme på ett negativt sätt både på både kort och lång sikt. Detta har de senaste veckorna på ett mycket klart sätt framkommit genom insändare på Min mening.
Dessutom har kunniga och väl insatta personer, då det gäller Öresundskrafts förmåga att utvecklas och hävda sig på energimarknaden, också kommit till tals på Min mening, under de senaste två veckorna. Trots detta så går det inte att skönja någon tendens till ödmjukhet ”inför uppgiften” i de svar som lämnas av kommunstyrelsens ordförande och kommunens ekonomidirektör. De lämnade svaren har däremot karaktären av nonchalans och maktfullkomlighet.
Mycket tydligt kan vi som vanliga medborgare, som vanliga väljare och som vanliga skattebetalare förstå att vi inte skall oroa oss för hur dessa kunniga beslutsfattare arbetar eller vilka beslut de ämnar lotsa igenom det så kallade representativa och demokratiska systemet. Vi skall bara sitta still i båten så ordnar sig allt till det bästa.
Om det däremot inte ordnar sig till det bästa, utan det visar sig resultera i ett stort och kostsamt misstag så är detta inte något problem för de kunniga och oväldiga beslutsfattarna.
När de konfronteras med hur det verkliga utfallet blev så är det bara att säga den klassiska och inlärda ramsan ”att med den information och det beslutsunderlag som vi hade, då beslutet togs, så var beslutet helt riktigt.”
Den ramsan behöver inte tillämpas då det gäller Landborgsgaraget eftersom Sverigedemokraterna fällde avgörandet i frågan. Det kan bli på samma sätt då det gäller försäljning av Öresundskraft.
Konsultrapporten kostade 500 000 kronor för att ta fram underlag för bedömning av ett marknadsvärde för bolaget. Rapporten är på 40 sidor och varje sida betingar då ett belopp på drygt 12 000 kronor. Trots detta så finner inte kommunfullmäktiges ordförande att det finns skäl att själv läsa igenom hela utredningen. Enligt tidningsartikeln så är han helt nöjd med den muntliga sammanfattande rapport som han fått.
Ekonomidirektören hävdar i artikeln att ”Jag tror inte att politikern hade varit så glad om man kommit med 40 sidor text”. Han säger vidare ”Det är en konst att från en tjock och diger rapport vaska ut det väsentliga”.
Den erfarenhet som jag har av att ha skrivit och läst utredningsrapporter är att rapporterna alltid avslutas med en konkretiserad sammanfattning. Vill man själv förvissa sig om att sammanfattningen verkligen vilar på säker grund så får man bekväma sig med att noga läsa in rapporten. Inläsningen får man oftast göra flera gånger, för att kunna känna sig hyggligt säker.
Fördummad eller förstummad
Gå till toppen