Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

HD-journalisten Marjan Svabs barnbok nominerad till Slangbellan

Tre författare tävlar om debutantpriset Slangbellan för bästa barn och ungdomsbok. HD:s Marjan Svab, som skrivit ”Stjärnorna ser likadana ut överallt”, är en av dem.
– Det är enormt hedrande, säger han.

I höstas debuterade Marjan Svab som författare med bilderboken ”Stjärnorna ser likadana ut överallt”. Berättelsen föddes ur historierna han berättade för sin dotter då Alan Kurdi sköljdes upp på stranden 2015.Bild: Tom Wall
Under tisdagen tillkännagav Barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges författarförbund de nominerade till årets debutantpris Slangbellan.
HD:s reporter och krönikör Marjan Svab är en av författarna som kan vinna i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018.
Hans debut ”Stjärnorna ser likadana ut överallt” lyfts fram av juryn som ”en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land” där ”längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.”
– Det är enormt hedrande. Nu vet jag hur det känns när Harry Kane gör mål i Tottenham, säger författaren som till vardags är sportreporter och krönikör i Helsingborgs Dagblad.
Läs också Marjan Svab: ”Skrivandet är som bäst när det är fult och skaver”
Han är redan i full gång med en uppföljare, tillsammans med illustratören Saga Bergebo.
– Saga är fantastisk. Hon vann nyligen pris för sina illustrationer i tävlingen Ung svensk form. Vi lyfter varandra, det tror jag är hemligheten bakom att boken blivit så rosad, säger Marjan Svab.
”Stjärnorna ser likadana ut överallt” skildrar en femårig flickas flykt från sitt krigshärjade hemland. Nu står det klart att boken får en uppföljare.Bild: Rabén & Sjögren
De övriga två nominerade till Slangbellan är Helena Hedlund med ”Det fina med Kerstin” (Natur & Kultur) och Melody Farshin med ”Mizeria” (Bonnier Carlsen).
Pristagaren offentliggörs den 9 april på barnboksfestivalen Litteralund i Lund. Först hålls en vinnarceremoni i Lunds konsthall klockan 18, därefter följer ett samtal med de nominerade författarna och högläsning ur deras böcker.
Fakta

Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck.

Priset består av en handtäljd slangbella och 30 000 kronor.

Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Gå till toppen