Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förtätning i Älvdalen i Klippan på gång

Grönytor får ge plats åt bostäder när nya tomter för villor och marklägenheter planeras i Älvdalen-området, nära där Klippans nya grundskola är under uppbyggnad.

Planen är att utnyttja två hektar av parkmarken mellan två äldre villaområden för nya bostäder.Bild: Google maps
Nyligen avslutades samrådet för en ny detaljplan, som omfattar delar av Älvdalen-området. Planen gäller delar av en grönyta som går mitt mellan två bostadsområden som gränsar till Mammarpsgatan i söder och Hembygdsgatan i norr.
Detaljplanen ska möjliggöra fler bostäder på en cirka två hektar stor yta, där tanken är att förlänga de små lokalgatorna Lysmaskgatan, Nyckelpigsgatan och Ekoxgatan norrut och sammanbinda dem med en tvärsgående lokalgata.
Klippans kommun bygger nytt fördröjningsmagasin vid Mammarpsvägen som ska serva både den nya skolan vid Kristoffers väg och nya bostäder.Bild: Annsofie Wieland
Samtidigt passar man på att på begäran lägga till en smal remsa parkmark till två villatomter på Humlegatan.
Tanken är att ge plats både för friliggande villor och marklägenheter i form av radhus. Byggnadshöjden ska inte få vara högre än 3,5 meter. I dag finns det en fotbollsplan, en kulle för pulkaåkning och en lekplats. Lekplatsen planerar man att flytta västerut på den delen av grönytan som finns kvar.
Söderåsens miljöförbund har lämnat in synpunkter på hur kommunen har tänkt kring det nya områdets vatten- och avloppsförsörjning. De gamla bostadsområdenas dagvattensystem är redan överbelastat och Miljöförbundet välkomnar planen att dra en ny dagvattenledning, men vill ha mer fakta.
I samma område byggs nämligen Klippans nya grundskola nära Kristoffers väg. Till den hör också en stor dagvattendamm, så kallat fördröjningsmagasin, som grävs vid Mammarpsgatan/Lysmaskgatan. Tanken är att den även ska räcka till bostadsområdet. Nu vill Söderåsens miljöförbund se en teknisk beräkning som stöder planerna.
Ett samrådsmöte hölls i slutet av februari, där ett 20-tal grannar deltog. Nu ska alla synpunkter arbetas in och ett färdigt förslag till detaljplan tas fram för beslut i plan- och byggnämnden, och sedan kommunfullmäktige.
Gå till toppen